75 години Sennheiser – True Wireless много преди AirPods, микрофон с Оскар, най-качествените слушалки и още много други

7
1467

Нека разберем откъде е започнал Sennheiser – гениалният производител на професионална аудиотехника и с какво се занимава сега.

Както обикновено се случва, първата сфера на дейност на една известна компания често пъти не е това, което я е направило знаменита. Нещо повече, вместо с електроника, професор Фриц Сенхайзер (Fritz Sennheiser) е възнамерявал да се занимава с ландшафтен дизайн, но след приключването на Втората световна война първото му се сторило по-важно.

На първи юни 1945 година е основана компанията Laboratorium Wennebostel (LaborW), която се занимава с производството, обслужването и ремонта на волтметри. Но само след две години започват експериментите с нови категории от продукти. През 1947 година компанията започва разработването на своя първи микрофон MD2 и поема по пътя да стане такава, каквато я знаем в наши дни. В крайна сметка този експеримент се е оказал повече от удачен. LaborW започва бързо да расте, понеже търсенето на нейните продукти е много голямо, а са необходими време и специалисти за разработването на нови устройства. В началото те са били само шест инженера, а само след няколко години над 250 специалиста.

Mikroport – първият безжичен микрофон който се превърна в стандарт за водещите

Второто десетилетие се оказва преломно в историята на компанията. През 1956 година LaborW създава много добър насочен микрофон пушка и през 1958 година променя името си на Sennheiser Electronic в чест на своя основател. Между тези две събития, по време на изложението във Франкфурт, специалистите на компанията представят първият в света безжичен микрофон, който е една наистина гигантска революция в областта на звука. Неговата търговска версия, която е разработена съвместно със специалистите на радио-телевизионната компания NDR, получава името Mikroport. За да може да започне производството на този свой продукт Sennheiser привлича най-големия германски производител на оборудване за радио и телевизионно излъчване – компанията Telefunken.

Интересно е по какъв начин е привлечено вниманието към тези безжични микрофони. Известният германски водещ и актьор Петер Франкенфелд (Peter Frankenfeld) при един от своите скечове прикрепил към системата Mikroport фалшив кабел и пред камерите нарочно правил така, че краката му се заплитали в него. След като изцяло се оплита в кабела, той вади от джоба си ножици и гневно го прерязва. Но звукът си оставал – нали микрофонът е безжичен. Още на следващия ден продуктите на LaborW вече са знаменити.

Микрофоните MD 421 и MD 441 е използвал и Леонид Брежнев

През 1960 година на пазара излиза динамичния микрофон Sennheiser MD 421, който първоначално е адресиран към студиен запис на музикални инструменти, но става изключително популярен в телевизията, радиото и в публичните изяви, понеже предлага изключително високо качество на предаване на човешкия глас. Качеството на този микрофон е толкова високо, че превишава съществуващия в тези дни Hi-Fi стандарт. А новият Sennheiser MD 441, който излиза през 1974 година, за дълго време се превръща в еталон за вокалите, дикторите и за качествения запис на музикални инструменти.

HD 414: първите слушалки с отворена конструкция, които положиха основите на персоналното аудио

Благодарение на още една уж случайност, през 1968 година Sennheiser успява да направи нов пробив, който отново променя индустрията, но този път в категорията на персоналното аудио. Специалистът на Sennheiser Ерхард Михелис при тестовете на нов модел компактен диктофон, поставил на един държач два микрофона и им подал сигнал. Доста неочаквано се оказало, че динамичните капсули без корпуси звучат много по-добре в сравнение с обикновените слушалки от това време. Това е нещо ново, понеже се е считало че без плътно обхващане на ушите е невъзможно да се постигне качествен звук. Специалистът продължил експеримента си като добавил добавил  метална лента за главата и меки синтетични подложки за ушите. Именно така се е получил прототипът на легендарните отворени слушалки HD 414. Те излъчват звука в две направления, благодарение на което звуковата сцена е широка и по-естествена в сравнение със затворените слушалки.

Скептиците от това време започват да твърдят, че тези слушалки изобщо не са солидни и едва ли ще има и 500 души, които ще повярват на качествения звук на подобни слушалки с олекотена конструкция и ще решат да плащат за нещо подобно. Но на купувачите се харесала идеята да ползват компактни и леки слушалки с меки подложки.

Но най-главното е, че се е харесало изключително високото качество на звука. В крайна сметка за девет години съществуване на този модел, Sennheiser е продал над 10 милиона модификации на HD 414, което е абсолютен рекорд за слушалки от подобен клас. С течение на времето, на характеристиките предлагани от HD 414, започнали да обръщат внимание и другите производители на електроника. Компанията Sony е купила от Sennheiser лиценз за произвеждането на отворени слушалки, понеже тази концепция идеално се вписва в идеята за плеърите Walkman, които са замислени да предлагат високо качество на звука от едно леко и портативно устройство.

Sennheiser SK 1008: предавателят с който китарите станаха безжични

През 1972 година по време на голямото изложение във Франкфурт компанията Sennheiser показва безжична китара, която осигурява качествена безжична връзка с помощта на вградения предавател SK 1008, като струните на китарата се използват и като антени.

Нещо повече, към музикалния инструмент е възможно да се включи и микрофон, поставен на гъвкава дръжка. По този начин музикантът не се налага да стои на точно определено място на сцената и получава пълна свобода на движенията. А за да премахнат различните кабели и проводници от вече съществуващите на пазара музикални инструменти, специалистите на Sennheiser разработват отделни качествени предаватели.

Sennheiser MKH 816 – насоченият микрофон пушка, който се превърна в стандарт в кинематографията

Първият дълъг насочен микрофон пушка Sennheiser Type MD 82 се появява още в края на 1950-те години и превръща компанията в лидер в този сегмент. През 70-те години излиза микрофонът MKH 416, базиран на интерференционен принцип и на практика веднага става промишлен стандарт на киноиндустрията в целия свят. По-старшият модел Sennheiser MKH 816 получава Оскар през 1987 година. По-точно наградата Scientific and Engineering Award, която всъщност е технологичният Оскар. Тя е връчена на професор д-р Фриц Сенхайзер за разработването на насочения микрофон пушка MKH 816. Това е първият и единствен път, когато тази награда се връчва за създаването на микрофон. Причината е, че благодарение на неговата специална конструкция, шумовете извън оста на направление на микрофона се погасяват, но при това неговата чувствителност и детайлност на звука се запазват дори и на голямо разстояние.

С помощта на MKH 816 става възможност да се запише речта на актьор при сцена на рали от Формула 1, или по време на африканско сафари, сред провикванията на закрития пазар на Истанбул и дори и при изключително шумни ситуации, при които при използването на обикновен микрофон гласът е едва различим. По-късно особеностите на устройствата от този клас са високо оценени и в други области. Така например, журналистите получиха възможноста да взимат интервюта от спортистите на фона на шума от трибуните, в заводските цехове, да споделят впечатленията си по време на карнавали и да успяват да работят по време на стачки и митинги.

Sennheiser The Orpheus – слушалките еталон за аудиофили

The Orpheus е серия от изключително качествени електростатични слушалки, която излезе през 1991 година в рамките на само една партида от 300 екземпляра. Тези слушалки буквално промениха света на аудиофилите. Това бе първият в света комплект от електростатични слушалки, лампов усилвател, цифрово-аналогов преобразувател и коректор. Всичко това осигурява недостижимо качество на звука. След Sennheiser и други производители започнаха да произвеждат и предлагат на пазара електростатични слушалки, и по този начин бе осигурен изключително качествен звук.

Sennheiser HE 1 – безспорно най-добрите слушалки

Излезлите през 2015 година слушалки Sennheiser HE 1 развиват концепцията The Orpheus и без каквито и да било маркетингови трикове, това са наистина най-добрите слушалки в света. Техният тираж не е ограничен, но от друга страна, това съвсем не е масов продукт. Тези слушалки се изготвят по поръчка и струват $55 500. Няма как да не се запитаме какво получава потребителят при тази цена.

Интересно изглежда тяхното включване: органите за управление плавно се показват от предния панел на корпуса на усилвателя, вакуумните лампи, поставени в нещо като малки стъклени епруветки заемат местата си и започват да светят, автоматично се повдига стъкления капак, който дава възможност слушалките да бъдат взети. Но дори и това не е най-важното.

Благодарение на уникалната система за преобразуването на сигнала новите слушалки Orpheus имат честотна характеристика от 8 Hz до над 100 KHz. Този честотен диапазон излиза далеч извън пределите на възможностите на човешкото ухо, но по този начин се осигурява на практика липсата на каквито и да било изкривявания в звученето в честотния диапазон, който човекът чува.

Sennheiser осигурява следното: при честота 1 KHz и звуково налягане от 100 децибела, общият коефициент на хармоничните изкривявания на тези слушалки е едва 0,01%. Това означава че те възпроизвеждат аудио с изключително голяма точност и детайлност в сравнение с който и да било друг продукт от сферата на аудио оборудването.

Голямо внимание е обърнато на избора на материали за всеки детайл на Orpheus, за да може да се разкрие възможно най-големия потенциал за възпроизвеждане на звук. Това са 6000 компонента, които са подбрани изключително внимателно. Използват се позлатени керамични електроди, мембрани с платиново напрашване, кабели с 8-жилни проводници от безкислородна мед покрити със сребро, лампите на усилвателя са поставени в нещо като епруветки от висококачествено кварцово стъкло, а корпусът на цялата система е направен от скъп италиански мрамор.

Уникално е и технологичното решение. Осем електронни лампи обработват входния сигнал, след което той се подава към патентовано свръхвисокочестотно стъпало, което е интегрирано директно в чашките на слушалките. Резултатите са впечатляващи: усилването и качеството на звука е несравнимо по-ефективно в сравнение с каквито и да било други аналози.

Sennheiser MX W1 – първите True Wireless слушалки

Днес много хора мислят, че пионерът в създаването на TWS слушалките е компанията Apple, но Sennheiser представи тази концепция много преди AirPods. Още през 2008 година бяха анонсирани изцяло безжичните слушалки MX W1 с четири часа автономна работа, като за предаването на звука се използваше технологията KLEER. По това време те бяха твърде скъпи, а нивото на развитието на технологиите не даваха възможност да се получи достатъчно качествен звук за тази цена.

Sennheiser MOMENTUM True Wireless 2 – актуалният към днешен ден TWS флагман

Това са слушалките на 2020 година, който са събрали в себе си най-добрите технологии за безжично предаване на звук на Sennheiser. Те могат да възпроизвеждат музика в продължение на седем часа или 21 часа при използване на кейса. Имат сензорно управление, система за динамично погасяне на шумовете с режим Transparent Hearing, даващ възможност за общуване без смъкване на слушалките и други. Но най-главното е, че в тях се използват патентовани от компанията 7 мм динамични преобразователи, осигуряващи качествен звук. Освен това, MOMENTUM True Wireless 2 използват новата Bluetooth 5 технология, както и кодеците AAC и AptX за осигуряването на качествен звук.


Виждаме, че изминалите 75 години за Sennheiser са 75 години иновации.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари