AMD патентова графични процесори с чиплети

0
1423

Буквално в последните дни на 2020 година AMD подаде заявка в патентното ведомство на САЩ, в която описа идеята за създаване на графичен прозорец с чиплети. За да могат да бъдат произвеждани подобни GPU, специалисти на компанията са решили и трябва да решат още редица проблеми, характерни за този тип архитектура.

Стандартните начини за програмиране на графични процесори са малко ефективни при работата с няколко GPU едновременно (което всъщност показва защо производителите се отказаха от използването на Crossfire и SLI) – трудно става осигуряването на паралелизма между няколкото активни кристала. В документацията на AMD се описва един от възможните начини за синхронизация на данните в паметта между няколко GPU кристала.

AMD счита, че проблемите могат да бъдат решени чрез внедряването на „пасивни кръстосани комуникационни канали с висока пропускателна способност“. Първите няколко серии от новия тип графични процесори директно ще комуникират с централния процесор, докато в същото време всеки от чиплетите в масива ще бъде свързан с първия GPU чрез пасивна кръстосана връзка.

AMD разглежда този вид пасивна връзка като своеобразни проводници между таблетите, намиращи се върху подложка с един или няколко силициеви слоя. Групите от тези графични процесори ще работят като SoC, която е разделена на различни функционални кристали.

AMD вече има богат опит за работа с подобни структури и архитектури и сега се появиха слухове, че при RDNA3 архитектурата ще се използват именно чиплети.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари