AMD потвърди, че новите процесори EPYC с архитектура Zen 3 ще излязат през следващото тримесечие

0
519

Двата вечни съперника на пазара на x86 съвместимите процесори – AMD и Intel направиха предварителни анонси на своите бъдещи важни продукти от сървърния сегмент.

Първа официално изявление направи AMD, с което потвърди че сървърните чипове EPYC от 3-то поколение с кодово име Milan и архитектура Zen 3 ще излязат през първото тримесечие на 2021 година. Очаква се в тях да се използват чиплети, като на една подложка ще бъдат разположени до осем чиплета CCD (Сore Сomplex Die) с по 8 Zen 3 процесорни ядра. Това означава, че тези чипове ще имат максимум 64 физически ядра плюс специализирания кристал за за входно/изходните операции  IOD (Input-Output Die). С голяма вероятност IOD кристалът ще бъде същият, какъвто е в днешните EPYC Rome – 8-канален контролер за DDR4-3200 оперативна памет, поддръжка на 128 PCI Express 4.0 линии и т.н.

AMD възнамерява да започне доставките на първите малки партиди сървърни процесори EPYC  от 3-то поколение за свои избрани партньори още през това тримесечие.

В отговор на това изявление Intel, която с излизането на процесорите Ryzen от 5-то поколение изгуби лидерството в едноядрената производителност, за пореден път анонсира многострадалните 10 nm процесори Xeon от 3-то поколение, (Ice Lake-SP), които компанията първоначално планираше да представи още преди няколко години. Сега техният анонс бе отложен за първото тримесечие на следващата година.

Intel заяви, че нейните 32-ядрени процесори Ice Lake-SP ще бъдат по-бързи от 64-ядрените EPYC 3 благодарение на новата усъвършенствана архитектура.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари