fbpx
0.8 C
София

AMD представи новото поколение видеокарти Radeon RX 7900 с архитектура RDNA 3

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

AMD късно снощи проведе голяма презентация, на която представи своите две нови флагмански видеокарти Radeon RX 7900 XT и Radeon RX 7900 XTX. И двете устройства се базират на графичен процесор, базиран на новата RDNA 3 архитектура. Компанията обяви този чип за първият в света GPU с чиплети, понеже е съставен от няколко отделни силициеви кристала.

Новият флагмански графичен процесор Navi 31 на AMD, базиран на RDNA 3 архитектурата, има 58 милиарда транзистора, като тяхната плътност е със 165% по-висока в сравнение с графичните процесори от предишното поколение, базирани на архитектурата RDNA 2. В центъра на чипа е поставен един голям кристал, произвеждан чрез 5 нанометров технологичен процес, с площ 300 квадратни милиметра. Той ноsи името GCD (Graphics Compute Die) и включва всичките изчислителни модули на графичния процесор, както и някои други необходими за тяхната работа блокове.

Над и под него са поставени по три или общо шест неголеми кристала с новата бърза памет Infinity Cache. Те се произвеждат чрез 6 нанометров технологичен процес, тяхната площ възлиза на 37 квадратни милиметра и носят името MCD (Memory Cache Die). Пропускателната способност на шината между GCD и MCD е 5,3 TB/s. Да напомним, че при Radeon RX 6000 паметта Infinity Cache е разположена в кристала на графичния процесор, но въпреки това има 2,7 пъти по-ниска пропускателна способност.

Пиковата изчислителна производителност на новите чипове достига 61 терафлопа при операции с плаваща запетая и единична точност (FP32), което е 2,7 пъти повече отколкото можеха да предложат графичните процесори от предишното поколение (23 терафлопа). AMD обръща внимание, че изчислителните модули са специално оптимизирани за компютърните игри, което осезателно е увеличило тяхната производителност. И още, броят на изпълняваните инструкции на такт е увеличен цели два пъти и с 50% за всеки отделен изчислителен модул е увеличена скоростта на операциите за трасиране на лъчите в реално време. Едновременно с това 2,7 пъти е увеличена скоростта на изпълнение на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект в сравнение с предишното поколение.

AMD добавя, че при игрите новата флагманска видеокарта Radeon RX 7900 XTX е от 1,5 до 1,7 пъти по-бърза от Radeon RX 6950 XT. А при използването на трасиране на лъчите, което не бе особено силна страна при предишното поколение, скоростта е нараснала 1,5-1,6 пъти. Компанията позиционира своите нови графични карти като решения за 4К гейминг с много висока честота на кадрите. Тази честота се увеличава още повече при използване на технологията за интелигентно мащабиране FSR. Компанията сподели, че нейната флагманска видеокарта осигурява минимум 62 кадъра в секунда на играта Cyberpunk 2077 при 4К резолюция и максимални настройки на графиката, а Apex Legends, Overwatch 2 и Valorant достигат съответно 295, 355 и 704 кадъра в секунда. По време на презентацията AMD не сравни своите нови видеокарти с конкуренцията, но навярно още в началото на следващата седмица ще започнат да излизат първите независими тестове.

По-старшата видеокарта Radeon RX 7900 XTX се базира на версия на графичния процесор Navi 31 с 96 изчислителни модула (Compute Units, CU) с архитектура RDNA 3, което означава наличието на 12 288 графични процесора. Чипът работи с тактова честота 2,3 GHz и това е средната работна честота при игрите, като чипът има шест кристала с 96 MB бърза Infinity Cache памет. Налични са 24 GB буферна памет тип GDDR6, която обменя данни с графичния процесор с помощта на 384-битова шина. Консумацията на тази графична карта е 355 W.

Графичната карта Radeon RX 7900 XT се базира на версия на графичния процесор Navi 31 с 85 CU, което означава 10 752 поточни процесора. Средната игрова тактова честота е на ниво 2,0 GHz, налични са 80 MB бърза Infinity Cache памет. Видеокартата има 20 GB буферна GDDR6 памет с 320-битова шина. Консумацията на устройството е 300 W.

Новите оригинални графични карти за AMD са оборудвани с охлаждания с масивни радиатори, обдухвани от три вентилатора, като заетото място е колкото три слота. Необходимо е подаването на допълнително захранване чрез два стандартни 8-пинови конектора. AMD специално подчертава, че за нейните нови видеокарти не са необходими нито нови компютърни кутии, нито нови захранвания. Това явно е камък в градината на Nvidia, флагманската карта GeForce RTX 4090 на която е наистина огромна и използва новия конектор за захранване с 12+4 пина.

AMD обърна внимание и на това, че нейните нови видеокарти поддържат съвсем новия интерфейс DisplayPort 2.1. Той осигурява възможност за извеждане на 8К изображение с кадрова честота до 165 Hz или на 4К видео с кадрова честота немалките 480 Hz. Засега на пазара няма монитори с подобни параметри, но това е един залог за показване на качествени изображения през следващите няколко години. Компанията добави и че тези графични карти имат хардуерната поддръжка на AV1 кодека.

Препоръчителната цена на AMD за флагманската видеокарта AMD Radeon RX 7900 XTX е 999 долара. Младшият модел Radeon RX 7900 XT се препоръчва да се продава при цена $899. Продажбите и на двете графични карти стартират на 13-ти декември тази година.

Да напомним, че конкурентните аналози на Nvidia са по-скъпи – видеокартата GeForce RTX 4090 се продава при цена 1599 долара, а GeForce RTX 4080 струва 1199 долара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини