AMD представи първите процесори Ryzen Mobile

2
230

След пускането на десктоп процесорите Ryzen и Ryzen Threadripper, компанията AMD реши да се пребори и за пазара на ноутбуците. Днес „червеният“ чипмейкър официално представи първите си чипове от линията Ryzen Mobile: Ryzen 7 2700U и Ryzen 5 2500U. И двете решения принадлежат към „семейството“ хибридни процесори Raven Ridge и съдържат в себе си един четириядрен CCX модул, на базата на архитектурата Zen, заедно с Vega графично ядро.

Хибридните процесори AMD Ryzen 7 2700U и Ryzen 5 2500U имат четири x86-64 ядра с поддръжка на многопоточност, четири мегабайта кеш-памет от трето ниво и контролер за двуканална памет DDR4-2400. Работната честота на чиповете се намира съответно в границите от 2,2 до 3,8 Ghz и от 2 до 3,6 Ghz. Номиналният ТDP в случая е 15 W, но в зависимост от използваното устройство, производителя може да определи лимит в интервала от 12 до 25 Вата.

Първият APU е оборудван с Vega видеоядро с 10 изчислителни блока (Compute Units), които позволяват получаването сумарно на 640 поточни процесора, докато втория чип разполага с осем такива блока или 512 шейдъра. Работните честоти на интегрираните графични ядра са съответно 1300 и 1100 Mhz.

 

При представянето на процесорите Ryzen Mobile, AMD фокусира вниманието върху технологиите Precision Boost 2 и Mobile XFR. Основната задача на тези функции е осигуряване на максимална работна честота, в зависимост от характера на натоварването.

 

AMD също така сподели и резултатите от собствените си тестове на чиповете Ryzen Mobile в редица синтетични бенчмаркове. Съдейки по списъка, новите APU са значително по-бързи от процесорите Intel Kaby Lake-R, но реалното ниво на скоростта остава да се провери по време на независимите тестове.

В игровите приложения, производителността на вградените видеоядра е достатъчна, за да се осигури приемливо ниво на кадрова честота в популярните онлайн-проекти на средно-ниски настройки на графиката и резолюция от 720p/1080p.

Що се отнася до времето за излизането на първите ноутбуци, базирани на процесорите AMD Ryzen Mobile, то все още не е известно. Едни от първите устройства с новите APU ще бъдат пуснати от компаниите Acer, Hewlett-Packard и Lenovo.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари