Печалбите на Nokia се увеличиха с 20% благодарение на патентното споразумение с LG

0
832

В четвъртък, 26 октомври, производителя на телекомуникационно оборудване Nokia представи данните за дейността си през третото тримесечие. Печалбата на финландската компания се оказа по-голяма от тази, която очакваха анализаторите, подпомогната от патентното споразумение с LG Electronics.

В периода юли-септември 2017 г., печалбата преди лихвите и данъците (EBIT) възлизат на 668 млн. евро, което представлява увеличение от 20% и над средната прогноза от 541 милиона евро от страна на анализаторите.

Увеличението на доходите е настъпило вследствие получаване на еднократно плащане от 180 милиона евро за уреждане на патентните спорове с LG, което започна през 2015 година. Наскоро компаниите сключиха споразумение, при което Nokia ще получи от LG отчисления за използване на патенти. Освен това, южнокорейският гигант е направил еднократно плащане в полза на Nokia. Финансовата страна на този договор обаче не е разкрита.

През третото тримесечие на 2017 година, подразделението Nokia Technologies, което се занимава с лицензирането на патентите, е получило приходи в размер на 483 млн. евро, което е с 37% повече, отколкото година по-рано. Оперативната печалба е скочила още по-силно – на 73%, до 390 милиона евро.

В телекомуникационния бизнес, делът на Nokia се влошава. В миналото отчетно тримесечие, продажбите на подразделението Nokia Networks възлизат на 4,8 милиарда евро, което е с 9% по-малко на едногодишна давност, което според компанията се дължи на по-слабото търсене в Северна Америка и Китай. Оперативната печалба на Nokia Networks е намаляла с 23%, на 334 милиона евро.

Nokia, както и основните й конкуренти – Ericsson и Huawei, е принудена да работи в условия на спад в телекомуникационния пазар. Пикът в търсенето на оборудване за 4G мрежите от операторите вече мина, а продажбите на решения за 5G мрежите ще започнат само след няколко години.

От Nokia предупредиха, че ситуацията в телекомите през 2017 г. ще бъде малко проблематична, отколкото се очакваше. Компанията очаква спад на пазара с 4-5% през 2017 г. до 2-5% – до края на първата половина на 2018 година.

От Bloomberg съобщават, че след публикуването на тримесечните си отчети и не най-положителната перспектива, акциите на Nokia поевтиняха в четвъртък, 26 октомври, с 14% – най-високата стойност за последните пет години. От началото на годината, до 25 октомври, котировките на разработчика се покачиха с 11%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари