fbpx
0 C
София

ARM анонсира първите процесори и интегрирана графика с Armv9 архитектура

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

ARM анонсира новите процесорни и графични ядра, базирани на съвсем новата Armv9 архитектура, които ще бъдат използвани в следващите SoC за мобилни устройства и потребителска електроника. Компанията представи високопроизводителните процесорни ядра Cortex-X2 и Cortex-A710, както и интегрираната графика Mali-G710.

Компанията ARM представи три нови процесорни ядра:

  • Cortex-X2 – новата версия на сегашното суперядро  Cortex-X1, което сега е с 16% по-производително
  • Cortex-A710 – замяна на бързите Cortex-A78 процесорни ядра. Осъществените архитектурни промени осигуряват до 10% ръст на бързодействието, като едновременно с това намаляват с 30% консумацията на електрическа енергия
  • Cortex-A510 – дългоочакваното обновяване на икономичното процесорно ядро Cortex-A55, което излезе през 2017 година, но и досега се използва в повечето съвременни смартфони. Новото ядро предлага до 30% по-голяма производителност при намаляване на консумацията с 20%

Едновременно с това ARM анонсира и три нови графични ядра. Първото е Mali-G710, което осигурява с 20% по-голяма производителност в игрите и едновременно с това консумира 20% по-малко електрическа енергия. Следват графичното ядро от среден клас Mali-G510, както и интегрираната графика за бюджетни решения Mali-G310.

Със своите нови процесорни и графични ядра ARM възнамерява да обхване най-различни сегменти. Така например, възможно е серийното производство на лаптоп, базиран на ARM Cortex-X2 и външна видео карта, може да бъде направен флагмански смартфон с различни процесорни ядра и интегрираната графика Mali-G710, както и смарт часовник с по-ниски изисквания, базиран на Cortex-A510 и Mali-G310.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини