fbpx
3.9 C
София

ARM анонсира PlasticArm – първият гъвкав пластмасов 32-битов чип

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

ARM официално представи първият функционален чип с гъвкава конструкция, в който не се използва силиций. Новата SoC е създаден от специалистите на изследователския отдел ARM Research съвместно с компанията PragmatIC в рамките на проекта PlasticArm.

Проектът е започнат още през 2013 година, а през 2015 година екипът от специалисти на проекта представя първия прототип. Но при създаването на работен екземпляр те се сблъскват с технологични и производствени проблеми. Първият работещ функционален чип PlasticArm, който е готов за масово производство, е създаден в края на миналата година и по-точно на 27 октомври 2020 година. Голяма роля в появата на този чип изиграва производствената система PragmatIC FlexLogIC

Представеният сега PlasticArm е съвсем опростим чип, базиран на 32-битовото RISC ядро Cortrex-M0 плюс 128 байта оперативна памет и 456 байта постоянна памет. Пластмасовата SoC работи с тактова честота 29 KHz, а консумацията не превишава 20 миливата. Създателите на PlasticArm заявиха, че неговото производство е по-евтино от неговите силициеви аналози.

В PlasticArm се използват тънкослойни транзистори от метален оксид (TFT), нанесени върху гъвкава подложка. Именно това осигурява на този чип необходимите еластични свойства. По принцип тази технология не е нова и се използва при производството на LCD дисплеи и гъвкави слънчеви панели.

Възможностите на PlasticArm не са достатъчни дори и за смарт часовник, но пластмасовият чип може да се използва в медицинските сензори, в IoT устройствата и в близко бъдеще може да доведе до появата на съвършено нов клас продукти, като например смарт етикети, дрехи и т.н.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини