ARM анонсира няколко нови модула наведнъж. Това са графичните ускорители Mali-G52 и Mali-G31, дисплейният процесор Mali-D51 и видео процесора Mali-V52. Новите модули превъзхождат миналогодишните варианти на практика по всички параметри.

Графичният ускорител Mali-G52 заменя предишния Mali-G51 и е с 30% по-производителен, има осем ALU блока, а скоростта на машинното обучение е 3,6 пъти по-висока. Mali-G52 консумира 15% по-малко енергия и разсейва много по-малко топлина. Предназначен е за флагманските смартфони, таблети и телевизори.

Mali-G31 също е наследник на Mali-G51, но е по-малко производителен. Това е първият ускорител с архитектура Bifrost. В сравнение с предишния модел, Mali-G31 е с 20% по-малък и разсейва 20% по-малко топлина. Това е и най-малкият графичен ускорител, поддържащ OpenGL ES 3.2 и най-новата версия на Vulkan API.

Дисплейният процесор Mali-D51 е с 30% по-ефективен от миналогодишните решения и поддържа осем слоя на композицията. В съчетание с технологията Assertive Display 5, чипсетът поддържа HDR дисплеите.

Видео процесорът Mali-V52 е с една трета по-малък от Mali-V51 и може в реално време да декодира 4К видео с 60 кадъра в секунда, като осигурява двойно по-висока производителност.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Даниел ДесподовГеорги Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Георги
Георги

Mali-D51: „осем пълни нива на сложност на сцената“ са всъщност „осем слоя (display layers)“, които се смесват (blend) за да се сглоби изображението на дисплея.
Това се постига с използването на два смесващи/blending модула (Composition Unit) – CU0 и CU1, поддържащи 4 слоя всеки (изходът на CU0 може да се подаде вътрешно като 5-ти слой за смесване на CU1).