ASUS разработи стандарта DC DIMM за двойно повече RAM в слотовете

9
885

Компанията ASUS разработи свой собствен стандарт за оперативна памет с име Double Capacity DIMM или DC DIMM, който още не е стандартизиран от JEDEC.

От името се вижда, че новият RAM стандарт дава възможност да се удвои капацитета на оперативната памет в слотовете. По този начин става възможно цялостното разкриване потенциала на съвременните контролери на памет, интегрирани в процесорите. Стандартът позволява удвояване на RAM паметта, без да се увеличава броя на слотовете. Първите DDR4 DC DIMM плочки ще бъдат с капацитет 32 GB. Тоест, в компактните компютърни системи с mini-ITX дънни платки и два RAM слота ще може да се поставят 64 GB оперативна памет. А в компютърните системи с четири RAM слота максималният капацитет на оперативната памет може да бъде увеличен до внушителните 128 GB.

Очакванията са ASUS да започне да използва своя нов стандарт в новите дънни платки с чипсета Intel Z390 Express. Новият чипсет ще поддържа работата със сегашното 8-мо поколение процесори Intel Core (Coffee Lake) със сокет Socket LGA1151. Ще се поддържат и следващото поколение чипове. Връзката с процесора се осъществява чрез DMI 3.0 шината.

В най-близко бъдеще се очаква разширение на сферата на използване на DC DIMM стандарта.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
8 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър
Димитър

Асус не откриват топлата вода, попадали са ми преди години такъв тип модули PC133 SD-RAM.

Четящ
Четящ

Попадали са ти, но това са били сървърни модули памет. А тук се говори за обикновени десктоп системи. Няма много информация по въпроса, но най- вероятно в един модул правят два dualchannel. Тези високи платки ще пречат на охлаждането на процесора в малка кутия с малко дънце и нагъчкани кабелаци.

дсада
дсада

Повечето такива са с водно охлаждане.

...
...

Ако искаш да инвестираш в система за водно охлаждане няма логика да не инвестираш в скъпо дъно с повече слотове за памет. Съответно се обезсмисля покупката на такива модули памет. Малко са десктоп системите, на които им трябва макс 128GB памет /вместо 64GB/, а ако ти трябва минаваш на сървърно решение и тези модули пак са излишни. Тяхната идея е да можеш да надградиш съществуваща конфигурация с 1/2 слота за памет, ако не ти стига RAM, а не да сменяш цяло дъно.

аааа
аааа

„Тоест, в компактните компютърни системи с mini-ITX дънни платки и два RAM слота ще може да се поставят 64 GB оперативна памет.“

Това изречение в статията, изобщо ли не го схващащ? Много хора, търсят компактни и мощни системи и за тях това ще е добре дошло.

Димитър
Димитър

Кои са тези много хора, използващи мини-ИТХ дъна за супер мощни компютри? Нещо двете понятия не мога да ги съчетая.

аааа
аааа

Напиши в тубата „powerfull mini itx“ и виж какви „скромни“ машини правят с доста нескромни цени. Под много хора, не ме разбирай, тук в България, а по-цял свят. Ясно е че тук при нас, цените на подобни компоненти не са по нашия масов джоб и за това са доста нишов продукт.

...
...

Освен това в повечето кутии за mini-itx дъна точно над паметта се пада drivebay-а и такава висока памет няма да се събере. Но приветствам идеята за създаването на нови технологии и като всяко ново нещо ще му се намери приложение….докато не поевтинеят чиповете памет с висока плътност, което ще е скоро 🙂

...
...

Ако коментара ти е до мен – да схващам и затова съм написал: „Тяхната идея е да можеш да надградиш съществуваща конфигурация с 1/2 слота за памет, ако не ти стига RAM“, за да поясня относно водното охлаждане…но няма кой явно да прочете до край коментара…..