Banana Pi BPI-Pico-RP2040: клонинг на едноплатковия Raspberry Pi Pico, но с USB Type-C порт

0
648

Стартираха продажбите на едноплатковия компютър Banana Pi BPI-Pico-RP2040, който е подходящ за промишлената сфера, за сглобяване на най-различни любителски технологични устройства и т.н. Това е на практика почти точно копие на популярния Raspberry Pi Pico.

Съвсем като микрокомпютъра Raspberry Pi Pico, компактната платка Banana Pi BPI-Pico-RP2040, известна и под името Banana Pi Pico, се базира на системата върху чипа RP2040. Тази SoC разполага с 2х Cortex M0+ процесорни ядра с базова тактова честота 48 MHz с възможност за повишаване до 133 MHz. Поставени са 264 KB SRAM памет плюс 2 MB QSPI Flash.

Габаритните размери на Banana Pi BPI-Pico-RP2040 са 56х21 мм, докато Raspberry Pi Pico е голяма 51х21 мм. Но най-съществената разлика е наличието на USB Type-C порт, който може да се използва както за захранване, така и за програмиране на едноплатковия компютър. Освен това, новият Banana Pi BPI-Pico-RP2040 има 4-пинов JST I2C конектор и един светодиод тип Neopixel RGB LED.

Във всичко останало двете малки платки са подобни. Те имат 26-пинов масив GPIO, интерфейсите са 2 × UART, 2 × I2C, 2 × SPI, 16 × PWM и още няколко. Налични са три ADC канала и два високоскоростни I/O канала. Захранващото напрежение е 5 V. 

Продажбите на едноплатковия компютър Banana Pi BPI-Pico-RP2040 вече започнаха при цена $5,30.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари