13.5 C
София

Boeing представи портативен лазер за унищожаване на дрони

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Масовото разпространение на безпилотни летателни апарати вече е сериозен проблем. Полетите на дрони над пътищата често стават причина за катастрофи, а веднъж коптери нарочно пречеха за угасянето на пожар с помощта на вертолети и самолети. Да не забравяме, че има случай за монтиран полуавтоматичен пистолет върху дрон. Във връзка със всичко това компанията Boeing представи портативния боен лазер CLWS (Compact Laser Weapons System) за унищожаване на безпилотни летателни апарати.

 

Новият лазер може да прогори корпуса на обикновен дрон за около 2 секунди и безвъзвратно да го повреди. Лазерът с мощност 2 киловата работи в инфрачервения диапазон и няма излъчване във видимия спектър.

Началното прицелване е ръчно и става с помощта на контролер xBox 360 – евтино решение с лесна замяна и на практика без необходимост от специално обучение за операторите. След захващането на целта лазерът поема контрола и самостоятелно следи целта. Погрешността е от порядъка на 5 сантиметра.

Представеният модел е предназначен за стационарно използване, но се подготвя версия, която може да се инсталира на летателни апарати, автомобили и кораби. Захранването става по няколко начина – от електрически контакт, от военен агрегат или от акумулатор, който дава възможност за няколко изстрела.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини