12 C
София

Специалистите на Dropbox представиха нов lossless-алгоритъм за компресия видео и изображения

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екип от десет компютърни специалиста на Dropbox, по време на Hack Week представиха алгоритъма Pied Piper. Интересното е, че само за няколко дни програмистите на базата на OpenH264 представиха решение, демонстриращо до 13% компресия за H.264 клиповете и 22% за JPEG файловете. Да повторим още веднъж, че това е истинска lossless компресия, при която компресираният файл може да се върне към първоначалното състояние с точност до бит.

 

Сорс-кодът на Pied Piper (losslessh264) е публикуван в Github със свободен BSD лиценз.

Новият алгоритъм може да икономиса сериозни пари на Dropbox, понеже компанията има записани екзабайти информация на своите сървъри, ползвана от стотици хиляди корпоративни клиенти и обикновени потребители. Икономия само от 1% съкращава използването на стотина сървърни шкафа, а компресия от 13-22% е наистина много.

 

Един от водещите програмисти Даниъл Райтер Хорн сподели, че алгоритъмът премахва някои остарели и неефективни методи за компресия, които се използват за компресия на H.264 и JPEG – „Почти всички JPEG файлове се компресират чрез алгоритъма на Хъфман, но е добре известно, че допълнителното аритметично кодиране към съществуващите JPEG файлове дава 10% по-добра компресия без загуби. Нашият алгоритъм Pied Piper постига по-голям ефект и е напълно съвместим със съществуващите формати“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини