D-Wave Systems представи новата квантова архитектура Pegasus

0
1187

Всички квантови компютри, разработвани и произвеждани от канадската компания D-Wave Systems, се базират на квантовата архитектура Chimera. Въпреки някои разлики, предимно в различния брой кубити в квантовия процес, всички компютри D-Wave One, Two, 2X и 2000Q използват базови изчислителни клетки със структура на графа К4-4. Но през последните няколко години специалистите на D-Wave разработваха кардинално нова архитектура за квантови процесори, която получи името Pegasus. В средата на миналата година компанията представи първия инженерен процесор Pegasus P6, разполагащ с 680 кубита на кристала. Това е далече от предела, понеже квантовата архитектура Pegasus дава възможност за използване на до 5460 кубита в един квантов процесор.

Основното преимущество на архитектурата Pegasus е това, че всеки кубит може да се свързва с 15 други кубита, а не с 6, както бе при архитектурата Chimera. Това означава, че 680-кубитовият процесор Pegasus P6 има еквивалентна изчислителна мощност като процесора Chimera 2000Q, разполагащ с 2048 кубита. Друг важен момент е, че новата архитектура осигурява по-ниско ниво на шума, което силно повишава стабилността и ефективността на работа на цялата квантова система.

Използването на нови технологии и материали е понижило нивото на шума с 5-10 пъти в сравнение с първите компютри на D-Wave. Така например, нивото на квантовия шум в компютъра D-Wave 2000Q бе само три пъти по-нисък в сравнение с нивото на шум на кубитите на D-Wave One. Сега специалистите на компанията са разработили нови вещества и материали, с които нивото на шума се намалява с още три пъти. Тези нови материали ще бъдат използвани в най-новия квантов процесор P16, който ще има 5460 кубита и се разработва в момента.

Да отбележим, че компютрите на компанията D-Wave не са пълноценни програмируеми квантови компютри. Те могат да решават задачи от типа на квантовото заплитане и различни адиабатни квантови изчисления. Компютрите на D-Wave не могат да решават алгоритъма на Шор, който към днешен ден е еталон за квантовите изчислителни системи. Но в някои други задачи квантовите компютри на D-Wave са много добри. Така например, те мигновено решават задачите за рекурсивно задаване на различни функции и други подобни. В това отношение новите квантови компютри са 1000 пъти по-бързи от най-мощните суперкомпютри към днешен ден, базирани на традиционната компютърна архитектура.

Да си припомним, че на голямото изложение CES 2019, IBM представи първия масов квантов компютър. Това е IBM Q System One, за който синият гигант обяви, че е първият комерсиален квантов компютър. Цената не бе обявена, но IBM заяви, че той е съставен от модули, които лесно се поставят и сменят. Това е първият квантов компютър, подлежащ на ъпгрейд.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари