Energous и Dialog Semiconductor представиха специализирания чип DA4100 с интегриран предавател, който може да се използва за безжично зареждане на бъдещите мобилни устройства. Използва се технологията WattUp, даваща възможност за обмен на енергия на разстояние около 5 метра.

Технологията WattUp, създадена от специалистите на Energous, използва същите честотни диапазони, в които работи и Hi-Fi връзката.

За работата на WattUp е необходим приемник, който може да бъде вграден в калъф за смартфон, в поставката на таблета или лаптопа, или директно в самото мобилно устройство. Представената от специалистите схема осигурява възможност за безжично предаване на електричество с мощност до 4 W на разстояние до 4,5 метра между предавателя и приемника.

Използването на DA4100 съществено ще опрости конструирането на нови системи за безжично зареждане на разстояние, ще намали техните размери и цена. В конфигурацията на чипа е включен процесора ARM Cortex-M0+, предавател и блок за управление на захранването за различните модули. Габаритните размери са едва 7 х 7 милиметра.

Появи се неофициална информация, че Apple ще вгради безжично зареждане в своя нов смартфон iPhone 8, но едва ли ще използва чипа DA4100, понеже създава собствена технология в тази област.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за