За да се зареди смартфона са необходими проводници и захранване, което е неудобно. Disney Research представи нова технология за мощно безжично зареждане, с която могат бързо да бъдат зареждани най-различни компютърни устройства.

Disney Research създаде метод за безжично прехвърляне на голямо количество енергия в рамките на една стая. Новата технология получи името обемен квазистатичен резонанс (quasistatic cavity resonance, QSCR) и се базира на прехвърлянето на енергия в затворено пространство с помощта на еднородно магнитно поле,

Това е специална стая с размери 4,9 х 4,9 х 2,3 метра, в тавана, пода и стените на която са вградени алуминиеви панели. В центъра е поставен меден стълб с диаметър 7,2 сантиметра с пролука от 2,5 сантиметра в средата. Горната и долната част на стълба са съединени с 15 кондензатора с общ капацитет 7,3 пикофарада. При подаване на променливо напрежение на стълба с честота 1,32 MHz се образуват стоящи вълни.

На алуминиевите пластини също се подава променливо напрежение, което образува стоящи вълни. При взаимодействието на вълните на медния стълб и алуминиевите плоскости се образува еднородно магнитно поле. Това поле може да се преобразува в електрически ток с помощта на индуктивност.

При тестовете е постигнато предаване на 15 W мощност, достатъчна за захранването на смартфон, вентилатор и лампа. Теоретично, по този начин е възможно предаването на до 1,9 KW енергия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари