Google превръща Android в най-голямата мрежа за засичане на земетресения в света

4
892

Какво, ако системите за откриване на земетресения са вградени директно в нашите смартфони? Google се опитва да отговори на този въпрос. Днес беше обявен старта на „Android Earthquake Alerts System” – Android система за предупреждение при земетресение. Планът на компанията е да използва всички Android телефони с Google Play като част от мрежата си за откриване на земетресения.

Във всеки един смартфон има малки акселерометри, които са идеални за целта. Достатъчно чувствителни са, за да засекат P-вълната, която е първата вълна от земетресението. Тя обикновено е по-малко разрушителна от S-вълната, която идва след това. Ако даден смартфон засече нещо, което смята за земетресение, изпраща сигнал до специален сървър, заедно с локацията, където се е случило.

Въпросният сървър комбинира информацията от много телефони, за да определи дали наистина се случва катаклизъм. Скоростта на светлината (приблизително с такава пътуват телефонните сигнали) се изправя срещу скоростта на земетресението и печели.

Разбира се, това може да позволи издаването на предупреждение не повече от 1-2 минути предварително.

Понякога обаче тези няколко минути са от критична важност да се скрием

За Калифорния, Google ще работи в партньорство с ShakeAlert. Това е система, която комбинира разчитания от смартфони с такива от множество традиционни сеизмометри. В части от света, за начало целта е технологията доставя бърз и точен преглед на засегнатите региони в търсачката. Ако напишем „земетресение“ или „земетресение близо до мен“, ще видим релевантни резултати плюс насоки какво да правим.

Функцията се разпространява чрез Google Play Services на всички Android телефони с версия на операционната система 5.0 или по-нова. Очаква се да стигне до голяма част от устройствата до няколко седмици. Прогнозата е, че 94% от 2.5 млрд. Google Play Android устройства ще имат достъп.

Включването и изключването на системата става през настройките на смартфона, където даваме разрешение на Google Location Services.

Използва се груба информация за местоположението на потребителя, на ниво град, а не конкретното място, на което се намира той

Хубавото е, че ще има огромен брой участници в системата, тъй като при първоначално включване на смартфона, Android пита дали да включим услугите по локализиране, което много хора правят.

Преди Google да започне да изпраща проактивни предупреждения за земетресения по целия свят, компанията ще събере информация. Въпросните предупреждения първоначално ще се налични само в Калифорния, където както казахме ще се работи с ShakeAlert.

От Гугъл обясняват, че през следващата година можем да очакваме предупрежденията за земетресения да се появяват във все повече щати и все повече страни.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари