Hewlett Packard Enterprise купува суперкомпютърния гигант Cray за $1,3 милиарда

0
452

Hewlett Packard Enterprise (HPE) официално обяви закупуването на компанията Cray, един от водещите производители на суперкомпютри и мощни изчислителни платформи. Според клаузите за сключения договор, HPE ще заплати на инвеститорите на Cray по $35 за една акция, което означава, че общата сума е $1,3 милиарда. Сделката трябва да бъде затворена до края на първото тримесечие на 2020 година.

Ръководството на Hewlett Packard Enterprise счита, че закупуването на активите на Cray е отлична възможност за нарастване присъствието на компанията на пазара на интензивни изчисления, който според експертите, към 2021 година ще нарасне до $35 милиарда.

Hewlett Packard Enterprise възнамерява да бъде една от първите компании, която ще започне да произвежда суперкомпютри с изчислителна мощност над един ексафлопс. Да си припомним, че именно HPE съвместно с AMD създава суперкомпютъра Frontier и подготвя платформата Aurora, която се базира на графичните ускорители Intel Xe. Изчислителната мощност на тези две компютърни системи е съответно 1,5 и 1,0 ексафлопса.

Към днешен ден в компанията Cray работят малко над 1300 души, а доходът на компанията за изтеклата година в $456 милиона. Да отбележим, че три от десетте най-бързи и производителни суперкомпютри в света са създадени именно от Cray.

Компанията Cray е основана през 1972 година, а от 2017 година почти непрекъснато работи на загуба, която за 2018 година достигна $29 милиона.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за