IBM Research разработи магнитна памет в размер на 12 атома

1
23

Учените от IBM Research не се фокусират върху нови продукти, които да предложат на пазара, а върху разработка на съвършено нови технологии, които бихме могли да използваме в бъдеще. Това е така, поради факта, че техните методи са експериментални и често новите открития изискват нестандартни условия за да съществуват. Такава е и ситуацията с новата памет, която се равнява на 12 атома.

При разработката на новия вид памет, изследователите са били решени да достигнат до най-малкия размер магнитна структура, която да има възможността да съхранява данни. Така новата поредица от 12 атома, въпреки микроскопичния си размер, се държи по същия начин, както и стандартната компютърна памет, която използваме ежедневно. Това е възможно благодарение на антиферомагнитите, които учените са използвали при експеримента. Въпреки че с тях се работи изключително трудно, те се поляризират в противоположни направления, което им позволява да се приближават изключително близко един до друг.

Тъй като учените се нуждаят от специално оборудване за да поддържат процеса на поляризация постоянен, то най-вероятно в близкото бъдеще няма да можем да си купим подобен тип памет от магазина. Така например задължително условие е ниската температура, която повечето центрове за база данни не могат да поддържат. Това обаче не е и целта на IBM Research. Учените просто искат да покажат на света кое е възможно да бъде постигнато и да направят прогноза за това какво бъдеще ни очаква.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
YourMaster
YourMaster

Цитат:


IBM Research разработи магнитна памет в размер на 12 атома


:yanim:
Съвет: сменете си източника и/или винаги използвайте повече от един източник, за да сглобите новината.
Там, където я прочетох, новината гласеше, че не паметта е големина 12 атома, а толкова са били нужни за съхранението на 1 бит информация. За сравнение – преди този брой е бил около милион атома.