Intel и Cray създават Aurora – първият екзафлопен суперкомпютър

6
948

Към днешен ден лидери в рейтинга на най-мощните суперкомпютри са американските Summit и Sierra, проектирани и произведени от IBM. Но САЩ не възнамерява да спира дотук и възнамерява да създаде ново поколение суперкомпютри с разширени възможности, които могат да извършват квинтилиони изчисления в секунда. В началото на седмицата министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери заяви, че през 2021 година Intel съвместно с Cray ще създадат първата подобна компютърна система, която ще се нарича Aurora,

„Aurora и следващото поколение екзафлопни системи ще използват високопроизводителни изчисления и технологии, базирани на изкуствен интелект. Новите суперкомпютри ще се използват в области като изследване на рака, моделирането на климата и още много други“ – каза Рик Пери.

Рик Стивънс (Rick Stevens), заместник директор на Националната изчислителна лаборатория допълни, че за Aurora е планирано изследване с бюджет $500 милиона. В рамките на този проект ще се изучава възможността за намаляване на самоубийствата чрез анализ на факторите на риск. Учените възнамеряват да използват Aurora и за разработването на значително по-ефективни слънчеви панели.

Техническите характеристики на Aurora засега не се съобщават. Знае се само, че той ще използва новия мащабируем процесор Intel Xeon, паметта Intel Optane D, съвсем нова архитектура и Intel One API. Компанията Craj от своя страна ще участва с новата изчислителна платформа Shasta с новия интерфейс Slingshot.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
ЕС са причинатаmikgigsmikgigsТойДжо1984 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Първи, ще са китайците.

Джо1984
Джо1984

„Новите суперкомпютри ще се използват в области като изследване на рака, моделирането на климата и още много други“

Под други да се разбира „първостепенни“, а под първостепенни да се разбира „военни“!

mikgigs
mikgigs

Тези тъпи митове не зная защо продължават да циркулират вече 20 години, че виждате ли военните обсебват времевия бюджет на суперкомпютрите. Пък то е точно обратното. Суперкомпютрите в Америка, Япония, Европа, та до дори и Китай са пръснати по държавни институти и университети. Моят университет има примерно 300 терафлопов компютър, където постоянно нещо се добавя – видео карти, специализирани процесори, и който студент иска си го ползва – там има си настройка, там избира кой кога къде да си прави експериментите по научната си работа и си пуска питон скрипта за паралелизация. В случая военните са също държавни работници и… Виж още »

Той
Той

От 20 години всички суперкомпютри се използват да търсят лек за рака – лек оше няма, ама военните технологии бая са напреднали…

mikgigs
mikgigs

разбира се, че има. Миналата година създадоха инхибитор на меланоми с 40 процента ефективност – с вирусна терапия, което бие всякакви други терапии в пъти! И това е само началото.

ЕС са причината
ЕС са причината

Не знаеш какво говориш!