fbpx
16.7 C
София

Intel купува най-новите литографски машини ASML Twinscan EXE:5200

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

ASML Holding NV, който е най-големият в света производител на литографско оборудване, и Intel Corporation обявиха нов етап на стратегическо сътрудничество. В рамките на това споразумение, от началото на 2025 година ще започнат доставките на специализираните производствени машини за EUV литография, носещи името Twinscan EXE:5200.

Инсталацията за EUV литография  Twinscan EXE:5200 се отличава с висока числова апертура от 0,55 (high-NA) и висока производителност от над 200 полупроводникови плочи на час. Апертурата от подобен род осигурява допълнително намаляване на размера на елементите на силиконовата пластина. Новите машини проправят пътя за започване използването на 2nm технологични процеси. Според новата класификация на технологичните процеси за производството на полупроводникови компоненти, това ще са Intel 20A и Intel 18A.

Към днешен ден холандската компания ASML е монополист на пазара на фотолитографско оборудване с безусловно техническо превъзходство над конкурентите. Инсталациите Twinscan EXE:5000 и EXE:5200 са големи, тежат двеста тона и струват над 300 милиона долара всяка от тях. Всичко това прави фотолитографските машини едни от най-скъпите индустриални устройства в света.

Днес никой друг не може да създаде подобна машина. В научноизследователския отдел на ASML работят около 5500 специалисти от най-висок клас, за нуждите на които се дават по над 1 милиард евро всяка година. Ако някой иска да се конкурира с ASML, ще му трябва огромен капитал и десетилетия иновации. По принцип, големите производители на полупроводникови продукти не се занимават със създаването на подобна апаратура, а директно инвестират в ASML.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини