Intel отново е на първо място на пазара за полупроводници

14
678

Аналитичната агенция IC Insights публикува поредния отчет за ситуацията на пазара за полупроводници. Според новите данни, Intel си е върнал първото място през първото тримесечие на 2019 година.

Да си припомним, че процесорният гигант бе несменяем лидер в полупроводниковата индустрия в продължение на почти четвърт век, започвайки от 1993 година, докато поради ръста на цените на DRAM и NAND паметите, през 2017-2018 година първото място бе завзето от южнокорейската компания Samsung.

Аналитиците на IC Insights прогнозират, че Intel ще остане лидер в полупроводниковата индустрия през цялата 2019 година. През първото тримесечие на тази година Intel е продал полупроводникова продукция на обща сума $15,8 милиарда. На второ място се намира Samsung с тримесечен доход $12,87 милиарда. В челната петорка са включени тайванския производител TSMC (7,1 милиарда), южнокорейската компания SK Hynix (6 милиарда) и американската компания Micron (5,5 милиарда).

Статистиките показват, че най-голям спад се наблюдава при производителите на памет, както и при компанията Nvidia, поради приключилата криптовалутна треска. В тази ситуация Intel съхрани пазарните си позиции, а китайската HiSilicon и японската Sony демонстрираха ръст съответно от 41% и 14%. Общото намаляване обема на целия полупроводников пазар, пресметнато на базата на 15-те водещи производители е 16% или $14 милиарда.

Преди около месец Samsung обяви, че до 2030 година ще инвестира $115 милиарда в развитието на своите полупроводникови възможности и не е изключено Samsung отново да се завърне на първото място.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
9 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Radical Vision
Radical Vision

Зарежи сигурно и другите им продукти са заразени със спектър и топене..

Ужаст
Ужаст

Ако осмисляш живота си в това да слугуваш на една марка и да плюеш по друга, то значи имаш доста нещастен живот.

JohnyDoe
JohnyDoe

Ако тя е качествена и ми върши достатъчно добра работа, ще я ползвам цял живот и няма да погледна на друго място. С Intel съм от 1996г и нямам никакви проблеми. Няма да погледна друга марка. Случи ми се да отида към AMD 2006г(заради цена!). Огромна грешка, няма да ги погледна, помириша дори и да им чета глупостите.

Radical Vision
Radical Vision

Я бягай на някъде с простотиите си, Intel доказано са боклук марка, причини бол, криви капачки, маджун под капачката вместо припой, тонове уязвимости, много надути цени, че и по високи цени за К процесори, постоянни бъгове като тези в чипсета на Sandy Bridge със строшените сата портове…

Бойко Тъпото Борисов
Бойко Тъпото Борисов

@Radical Vision Така е като пазаравуш от Битака или на Славейков. 4 неща изреди и от тях извода е само един, че си бедно глупаво муле.

Ужаст
Ужаст

Следващата година цели проводници.

Бойко Тъпото Борисов
Бойко Тъпото Борисов

Хаха, да! Преводите са им трагични, като всяко едно БГ издание, неграмотността е на показ.

Ужаст
Ужаст

Не съм го казвал това.

saentist
saentist

Странно по какъв параметър го изчисляват това.
Ако на една дънна платка има един интелски процесор то има поне 1 аудио процесор на риалтек но интересното е че аудио чипа видео картите пак е на риалтек.
Също така има и масово лан чипове по дъната, които също са на риалтек, масово има и карточетец на Реалтек в лаптопите.
К’ви са тия Интел спрямо Realtek?
Извинения към феновете на Интел ама сметки без кръчмаря… .

Близнака
Близнака

И във всяко БМВ има Харман Кардон, а във всеки Бенц – Бурместер, и кво от тва? Аз лично предпочитам дъна, които са изцяло интелски.

д-р Събева
д-р Събева

Аз съм привърженик на АМД. Интел излишно усложняват дъната си с допълнителни драйвери и и сървизи. А цените са им високи.

(*)
(*)

Браво, много „компетентно“ мнение 😀

Dave
Dave

В момента АМД обаче имат най добрите процесори цена/производителност което означава че само будалите си купуван минтели.

Radical Vision
Radical Vision

Обясни го на интелските тролове и сектанти, пълни ненормалници са тия, да хванат да се скрият…