14 C
София

Intel очаква сериозни проблеми с доставките и поевтиняване на акциите

Най-четени

Intel предупреди, че ѝ предстои да навлезе в период, в който доставките на нейните процесори за крайни потребители ще станат слаби, така че за съжаление можем да очакваме и проблеми с цената на акциите на компанията в бъдещето.

Главният финансов директор на Intel Джордж Дейвис заяви, че през третото тримесечие на годината, компанията ще има „остри“ проблеми с доставките, след неотдавна споделеното наблюдение на главния изпълнителен директор на технологичния производител, който каза, че глобалният недостиг на чипове вероятно ще продължи още една или две години, вероятно до 2023 г., според някои анализи.

Дейвис излезе със следното изявление по време на среща на акционерите и борда на директорите относно очакваните финансови резултати: „Очаква се постоянният недостиг на компоненти и суровини в индустрията да намали последователно приходите на Client Computing Group. Очакваме недостигът на доставки да продължи в рамките на няколко тримесечия, но особено остро ще се усети от клиентите през третото тримесечие на годината. Очакваме ръст на потреблението на чипове от центровете за данни, частните предприятия, правителството и облачните компании през третото тримесечие.“

Приоритети в тежката категория

Intel дава приоритет на производството на мощни процесори, които се използват в центровете за данни, защото именно там се крият големите печалби, а също и поради договори, с които компанията е обвързана. Разбира се, ако разполагаме с ограничен производствен капацитет, има смисъл да произвеждате процесорите, които ви носят най-големи печалби с приоритет. Всъщност подобно нещо сме наблюдавали и преди, когато Intel се бореше с проблеми с доставките, когато преди години компанията пожертва процесорите от по-нисък клас, за да произвежда Core модели от висок клас и сървърни чипове.

Основният проблем с доставките на компанията е свързан с доставянето на силиция – основна суровина за производството на микропроцесори, както става ясно от информация на Tom’s Hardware. С недостигът на силиций, Intel е ограничена по отношение на количеството процесори, което може да произведе.

Дейвис казва още: „През третото тримесечие ще имаме истинско предизвикателство за доставките, при това остро. Но ние правим всичко възможно, за да помогнем на нашите доставчици да увеличат предлагането си, включително и поемаме част от тяхното производство в нашите собствени съоръжения.“

Освен проблемите с доставките, очевидно Intel очаква и проблеми с пазарната си капитализация на борсата, тъй като извести своите акционери, че се очаква в рамките на тримесечието, под въздействието на недостига на суровини и ограниченото предлагане на чипове на потребителския пазар, акциите ѝ да започнат да се свиват. По-оптимистични са прогнозите за четвъртото тримесечие на годината, когато компанията планира да пусне на пазара следващото си поколение процесори Alder Lake.

Абонирай се
Извести ме за
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини