fbpx
0.3 C
София

НАСА реши да използва Falcon Heavy вместо SLS за извеждането на междупланетната сонда Europa Clipper в космоса

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

НАСА реши да изведе в космоса новата междупланетна станция Europa Clipper с помощта на свръхтежката ракета Falcon Heavy на частната космическа компания на Илън Мъск SpaceX. Космическият апарат трябва да бъде изстрелян през месец октомври 2024 година от ракетната площадка на космическия център Кенеди в Кейп Канаверал. Сключеният с SpaceX договор е за около $178 милиона.

Целта на междупланетната сонда Europa Clipper е изучаването на Европа – големият леден спътник на Юпитер. Космическата станция ще изучава ледената повърхност на Европа, както и океана под нея, който не замръзва благодарение на гравитационното влияние на Юпитер върху спътника Европа. Учените предполагат, че на дъното на този океан е възможно да протичат  геотермални процеси, които да създават необходимите условия за възникване и съществуването на живот.

Europa Clipper разполага с девет научни прибора, Това са магнитометър, анализатори на прахови частици и плазма, радар, спектрографи, спектрометри и камери. За обмена на данни със Земята ще се използва 3-метрова антена, а електрическото захранване ще се осъществява от два слънчеви панела с обща площ 90 м2.

Първоначално НАСА възнамеряваше за извеждането на Europa Clipper в космоса да използва свръхтежката ракета Space Launch System (SLS), но тя все още не е напълно готова и прекалено високата цена за нейното използване принудиха НАСА да търси алтернатива. В крайна сметка на 23 юни американската космическа агенция  избра Falcon Heavy.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини