Intel Core i9-10900K ще бъде 30% по-мощен от 9900K – но достатъчно ли е?

3
1021

Много слухове циркулират за следващите поколения процесори Comet Lake за настолни компютри на Intel и друг съществен такъв току-що се появи с предполагаем изтекъл документ от компанията който ни дава потенциална представа за производителността на флагманските чипове, които брандът планира да представи.

Според документа, публикуван от член на форума на китайската социална мрежа Weibo.com и забелязан от портала Tom’s Hardware, флагманът на Intel i9-10900K ще бъде до 30% по-бърз при многоядрени натоварвания от предшественика си 9900K.

По-конкретно документът за „прогнозна ефективност“ съдържа сравнителни показатели от синтетичните тестове SYSMark, SPEC, XPRT и Cinebench, а най-голямото увеличение на производителността се наблюдава при резултатите от SPEC, откъдето идва и заглавието на статията – „до 30% по-голяма мощност“ се цитира в доклада за един резултат, като при останалите тестове със SPEC са постигнати по-скромни оценки.

В Cinebench R15 10900K е с 26% по-бърз от 9900K, което на пръв поглед отново звучи достатъчно впечатляващо, но разбира се, трябва да помним, че този нов предстоящ процесор ще има 10 ядра в сравнение с 8-те на 9900K. Така че всъщност увеличението с 26% до голяма степен се отразява на 25-процентовото увеличение на едноядрената производителност.

Интересна странична забележка е, че в материала се посочва, че 10900K ще има TDP от 125 W до 250 W при максимална честота на всички ядра.

Както можете да очаквате, едноядрените резултати са далеч по-скромни в сравнение с многоядрените, където бенчмаркът XPRT показва около 4% по-добра производителност от 9900K в еднопоточните тестове. Всичко това трябва да бъде прието с необходимата доза скептичност, тъй като към момента няма никакво официално потвърждение на истинността на тези изтекли доклади, но дори те да са реални, все пак това са референтни стойности представени от производителя и действителната мощност може да се различава.

Разбира се, тези чипове Comet Lake представляват още една демонстрация на Intel до колко може да бъде изсмукана една технология – тези чипове все още се произвеждат по 14 нанометров технологичен процес, като в сравнение конкуренцията от AMD вече преминаха към 7nm.

Честоти

Все пак, по всичко изглежда, че Intel още натиска тактовите честоти с тези чипове Comet Lake, а както чухме в друг скорошен слух, се очаква, че 10900K ще може да постигне скорост на Turbo boost до 5.2 GHz.

Както споменахме в началото, напоследък се наблюдава увеличаването на течовете около Comet Lake и нищо чудно да видим представени прототипи още на CES 2020, който е само след броени дни.

Както вече казахме, по предварителната информация се очаква следващото поколение на Intel да бъде представено в началото на 2020 г. – ако това не се случи на CES, то със сигурност ще бъде в първото тримесечие.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари