IVA S/W: руски комплект за подводна връзка на разстояние до 2000 метра

3
579

Руската компания IVA Technologies представи модулния комплекс за подводна връзка IVA S/W. Системата е тествана в Баренцово море, като по време на изпитанията е постигната стабилна и ясна гласова връзка на разстояние 2000 метра при дълбочина 26 метра. Представители на компанията заявиха че този комплект няма аналог в света.

Тези параметри са постигнати благодарение на съчетаването на радиовръзка с електромагнитни вълни, която работи в тандем с традиционната подводна хидроакустична връзка. Това комбинирано решение е дало възможност да се нивелират недостатъците на хидроакустичните системи и да се избегне голямата зависимост на хидрологията от средата на разпространение, наличието на термичен клин, водорасли и други подобни. Това е особено актуално при замърсена водна среда, както и в условия на силни хидроакустични шумове, включително и в крайбрежните зони.

Комплектът IVA S/W включва цифров приемо-предавател, хидроакустична и електромагнитна антени, контролери за управление на връзката и подводни слушалки, които са вградени в подводната маска.

Комплектът IVA S/W е предназначен за надеждна гласова връзка и обмен на цифрови данни както в морска, така и в сладка вода, като на връзката почти никакво влияние не оказва термоклинът. Габаритните размери на устройството са 500 х 500 х 100 милиметра при тегло почти четири килограма. Всичко се събира на един стандартен акваланг и не създава пречки за движението на водолаза във водата.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари