Little Green Machine II: най-малкият в света суперкомпютър към днешен ден

1
43

IBM съвместно с холандски учени създадоха новия суперкомпютър Little Green Machine II с изчислителна мощност 0,2 петафлопса.

Суперкомпютърът ще се използва в океанографията, в системите с изкуствен интелект, за моделиране на финансови и астрофизични процеси. Но най-характерната особеност на този суперкомпютър е, че по размери той е голям колкото четири кутии от пица. Това е най-малкият суперкомпютър към днешен ден.

Изчислителната мощност на Little Green Machine II е 0,2 петафлопса или 200 000 000 000 000 операции с плаваща запетая в секунда, което е съпоставимо с изчислителната мощност на 10 000 стандартни персонални компютри.

Новият суперкомпютър се базира на четири сървъра, изчислителната мощност на които се осигурява от четири специализирани графични ускорители – по един за всеки сървър. Сървърите са свързани чрез бързодействаща мрежова магистрала.

За разлика от предишния Little Green Machine I, новият суперкомпютър не използва x86 процесори на Intel, а процесори с архитектура OpenPower, създадена от IBM. Ускорителите са предназначени за бързи изчисления, а не за изграждане на графични възможности. Всичко това осигурява 10 пъти по-голяма производителност в сравнение с предишния Little Green Machine.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
lsmurf Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lsmurf
lsmurf

Новата мярка за големина „кутия от пица“ !!!