fbpx
-2.2 C
София

Mazda RX-Vision: възкресяване на роторния двигател с вътрешно горене

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На международното автомобилно изложение Tokyo Motor Show, автомобилният производител Mazda представи своя нов модел RX-Vision, който използва роторен двигател.

 

RX-Vision е спортен автомобил със задно задвижване и двигател, разположен отпред, но най-характерният момент е използването на новия внакелов двигател SkyActiv-R.

 

Ванкеловият двигател има ротор с форма на тристранна призма, който се върти в цилиндър със сложен профил. При въртенето, роторът образува три камери с променливи обеми.

 

Роторният двигател с вътрешно горене има много преимущества спрямо обикновения двигател с бутала. Той лесно постига високи обороти, дава голяма мощност при сравнително малки размери и има по-малки вибрации. Недостатъците на ванкеловия двигател са високите изисквания към точността на детайлите и неравномерното нагряване.

 

Специалистите на Mazda са постигнали сериозни успехи в създаването на подобни двигатели и са реализирали висока икономичност при ниска токсичност на изгорелите газове, като едновременно с това, нагряването на двигателя е незначително.

Още през 2003 година компанията представи модела Mazda RX-8 Hydrogen RE с роторен двигател с вътрешно горене, който можеше да работи както с бензин, така и с водород. Явно Mazda ще продължи да работи в това направление.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини