fbpx
3.8 C
София

Microsoft вече ще криптира „самокодиращите се“ SSD дискове с BitLocker

Най-четени

Въпреки че Windows идва със собствен инструмент за пълно криптиране на данните на дисковете, свързани към устройството, наречен BitLocker, някои SSD дискове претендират, че разполагат със собствено хардуерно криптиране. Microsoft обаче не смята че то е надеждно, за това ще прилага собствения си инструмент за тяхната защита.

Въпреки това, по повод скорошна актуализация на Windows 10, Microsoft обяви, че повечето SSD дискове, които идват с „хардуерно криптиране“, всъщност не криптират нищо.

В публикация в Twitter, потребителя SwiftOnSecurity описва защо софтуерният гигант е решил повече да не се доверява на хардуерното криптиране на дисковете и да залага на собствения си инструмент, казвайки:

„Microsoft се отказва от криптирането на производителите на SSD: Windows 10 вече няма да се доверява на дисковете, за които производителите твърдят, че могат сами да шифроват данните, вместо да използват BitLocker, като вече Microsoft ще го прилага по подразбиране, с което ще ускори процеса по AES криптиране. Решението е взето след сериозни случаи на компрометиране на сигурността на данните на някои потребители, които са използвали вграденото криптиране на диска“.

Доклад, публикуван през ноември 2018 г., разкри, че самокодиращите се дискове имат редица недостатъци в сигурността, включително използване на заводски зададени пароли и шифровъчни ключове, зададени от производителите. Това означава, че тези, които са закупили SSD дискове, би трябвало да разполагат с надежден инструмент за защита на техните данни, но вместо това стават жертва на маркетинговия хайп на производителите на дисковете, които не са криптирали почти нищо.

Вграденото криптиране

Потребителите, закупили самокодиращи се SSD дискове, всъщност се оказаха доста разочаровани, след като установи, че стоковото криптиране на техните устройства изобщо не върши същата работа, която BitLocker на Microsoft прави.

Мнозина с такива SSD, бяха изключили вградения инструмент в Windows, с цел по-висока производителност, но това изглежда е било за сметка на сигурността на данните. Microsoft обяви, че вече няма да се доверява на производителите на SSD дискове да се грижат за опазване на клиентските данни.

В своите бележки по последната актуализация на Windows 10 KB4516071, компанията обясни промени, които е направила в начина, по който BitLocker ще работи със самокодиращите се дискове, казвайки следното:

„Променяме прилагането на BitLocker, при наличие на SSD диск, който има хардуерни възможности за криптиране на данните. Към момента, по подразбиране BitLocker не работи, когато на компютърната система е инсталиран такъв SSD, но след новата актуализация, това се променя“.

Наистина би било хубаво, ако самокодиращите се SSD дискове бяха толкова сигурни, колкото твърдят техните производители, но поне сега техните ползватели могат да спят спокойно, като знаят, че освен вградения от производителя инструмент, вече и BitLocker ще се грижи за данните им.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини