Phison демонстрира първият PCIe 4.0 контролер за SSD

0
661

Дънните платки с поддръжката на новия стандарт PCIe 4.0 трябва да се появят на пазара през втората половина на тази година и засега няма компютърни устройства, използващи новия интерфейс. Единствено AMD показа новата Radeon VII с PCIe 4.0, а останалите производители не бързат да представят свои устройства с новия стандарт.

Phison е първата компания, демонстрирала SSD контролер за PCIe 4.0. Това е E16 NVMe, който вече се произвежда серийно за производителите на флаш дискове, а това означава, че тези устройства скоро ще излязат на пазара.

Използването на новия стандарт е дало възможност за постигането на наистина впечатляващи параметри. Дискът показа 4 GB/s последователно четене и 4,2 GB/s последователен запис в бенчмарка CrystalDisk Mark. Phison каза още, че ще увеличи скоростта на четене до 4,8 GB/s, а на записа – до 4,4 GB/s. Скоростта на входно/изходните операции достига 900 000 IOPS.

Показаният SSD използва 96-слойната памет на Micron, но по-късно ще излязат модели и с памети на Toshiba BiCS 4. Освен това, контролерът поддържа работата с QLC чиповете памет. Те са по-евтини, но технологичният им живот е по-кратък. За да удължи техния живот Phison използва технологията за изчистване на грешките LDPC (Low-Density Parity Check).

Продажбите на новите SSD, поддържащи PCIe 4.0 стандарта се очакват да излязат на пазара през третото тримесечие на 2019 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за