Qualcomm представи мощния ARM процесор Snapdragon 8cx за Windows 10, конкурент на Intel Core i5

14
1110

Ако мощността на представения наскоро процесор Snapdragon 855 не е достатъчна, Qualcomm има приятна изненада. Компанията анонсира новия микропроцесор Snapdragon 8cx – първият процесор на Qualcomm, разработен от нулата, специално за операционната система Windows 10 за ARM процесори. Qualcomm смело заяви, че новият чип е директен конкурент на процесорите Intel Core.

За разлика от Snapdragon 835 и 850, които са само леко усъвършенствани модели на предишните мобилните чипове на компанията, Snapdragon 8cx е първият процесор на Qualcomm, специално проектиран от нулата за ОС Windows 10. Разработчиците подчертаха, че производителността на новия ARM чип е сравнима с моделите Core i5 на Intel.

Новият ARM процесор се произвежда чрез 7 нанометров технологичен процес и разполага с осем Kryo 495 ядра. Това са най-бързите процесорни ядра, изпреварващи по производителност новия Snapdragon 855. Размерът на кеша е увеличен до 10 MB. Графиката се осигурява от интегрирания Adreno 680, който е най-мощният графичен процесор на Qualcomm. Графиката на новия чип е два пъти по-бърза от тази на Adreno 630, използван в Snapdragon 855. Едновременно с това новото графично ядро е с 60% по-енергийно ефективно в сравнение с Adreno 540 на Snapdragon 835.

Snapdragon 8cx включва и модема Snapdragon X24 с максимална скорост 2 Gb/s. Това е необходимо, понеже една от основните черти на Windows 10 за ARM процесори е непрекъсната връзка с интернет, подобно на смартфоните.

Батериите на компютрите със Snapdragon 8cx ще се зареждат бързо, понеже процесорът поддържа бързото зареждане Quick Charge 4+. Налична е поддръжката на USB 3.1 Gen 2, а това означава, че потребителите ще могат едновременно да включват до два 4К HDR монитора. Няма поддръжка на Thunderbolt, но това не е за учудване понеже технологията е на Intel.

Интересно е, че под сравнение с Core i5, компанията Qualcomm подразбира моделите с TDP до 15 W, а не най-слабите 5 W чипове. Под „сравнима производителност“ Qualcomm подразбира производителността на едно ядро.

Първите компютри с процесора Snapdragon 8cx се очаква да излязат на пазара през третото тримесечие на 2019 година. Цената на процесора засега не е обявена, но е логично да е по-висока от тази на Snapdragon 855. Тоест, новите мобилни устройства с процесора Snapdragon 8cx ще бъдат малко по-скъпи от предлаганите сега ARM лаптопи с Windows.

И още, странното име 8cx означава compute и extreme, понеже 8cx е най-екстремалният процесор на Qualcomm.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
8 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TTS
TTS

С емулацията на x86 инструкциите, не ми се вярва и половината от реалната производителност на i5 да докара….

Techhead
Techhead

Защо пък с емулация? Windows 10 вече е написан и за ARM, има и много софтуер към него.

biykondenzatorapoglavata
biykondenzatorapoglavata

Windows 10 за ARM процесори.

ББ Дебелата Глава
ББ Дебелата Глава

Не знам кои земноводни (5 на брой са ви харесали тези коментари) ОS няма вече никаква значка. Кво правим за USB, Памет, Микрофон, Камера, Екран и т.н. да не ги прави OS. Тея да не са будали да дават милиони за това да правят густо на Qualcomm. При NVidia се спречкаха кой да прави драйверите. Сега ще ги видя, тези еврейски хитреци, как ще се скарат бързо бързо. Microsoft са змий, искат да намалят цената на Intel CPU. Всичко е далавера, ама дано не им клъвнат.

дсадс
дсадс

емулация? закъснял си с инфото пич

ot_gore
ot_gore

qualcomm навлязат ли на PC пазара, тотално ще утрепят интел.

Светльо
Светльо

Верно е. х86 му е изпята песента. До няколко години arm ще задминат Интел. Винаги дългосрочния победител е най-енергоефективния.

ББ Дебелата Глава
ББ Дебелата Глава

Само заблуждават народа. Дигнаха голям прах с Centiq 2400, и питам аз. Къде са сега? Отговор: В реката! Сега значи ако съм аз Realtek, CorelDraw, Macromedia, Autodesk, дали ще хвърля милиони да напиша кода за ARM или да го емулирам? Хмм, почесвам се по брадата, обаждам се на Qualcomm и им казвам, ще драснете ли едно кодче от $20М за нас. Еврейте които държат QCOM, сигура ще ви кажат, АМИ НЕ. И питам аз, къде отиваме сега? Отговор: В реката. Друг един много лек въпрос: Кво стана с Chromebooka, нали е написан за ARM. Intel ги пляска и там с… Виж още »

112
112

Qualcomm определено ще завземат част от пазара и няма кой да ги спре. А вие си лайте, на никого не пречите.

ЛУДЛУД
ЛУДЛУД

Това за компютри не може и да говорим за за таблети става на въпрос и преносими устройства и цената на един таблет с такъв чип ще е разбира се около цената на MS Surface

ngc-bg
ngc-bg

Когато успеят да постигнат и 20% от производителността на x86, тогава може да се говори за изместване към ARM. В момента може и да става за елементарни on-line действия, някои малки програмчета, но като цяло нито в компютинг, нито в графика не могат да се конкурират с х86. Единственният параметър, за който е ясно че тази архитектура е добра, е енергоефективността, което не е малко, но не е всичко. Ще изтече доста вода, докато видим ARM-базирани сървъри в дейта центровете (освен за кеш). Лично мнение за W10 за ARM – това ще умре, както преди това Win RT, както Win… Виж още »

Techhead
Techhead

Windows 10 има бъдеще на ARM, както от Линукс тръгнаха Android и Ubuntu на ARM, MacOS пък има iOS за ARM, Lumia наистина беше калпава с Win Mobile, но пък олекотен Windows може да има на таблети, лаптопи или на мини PC-та.

ngc-bg
ngc-bg

@Techhead – няма свободна пазарна ниша, а настоящата е силно конкурентна. Win mobile пропадна, поради конкуренцията, при все добрите им хардуерни и софтуерни решения. Ако не хванеш ~10%, няма да избиеш инвестицията, казано на най-прост език. В средата на андроид и ios, не виждам голяма маса потребители да се насочат към win10 решения. Трябва някой от големите да отпадне, както се случи с RIM, симбиан и windows mobile(2008-9)
Технически – да, няма проблеми.

Радо
Радо

Че то тези I5 до 15 вата да не би да са добри процесори? Това са мобилните U процесори, които са с 2 ядра с HT и turbo boost, сравними с I3. За офис работа и работа в интернет стават, но не и за нещо по-сериозно.