fbpx
10 C
София

Samsung представи първия тестов чип произведен чрез 3 нанометров технологичен процес

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Samsung представи първата серия пробни чипове, произведени чрез 3 нанометров технологичен процес, в които се използват GAA (gate-all-around) транзистори – транзисторите, обкръжени от гейтове, съобщи изданието Tom’s Hardware. Според тази информация, за разработването на Samsung Foundry, съответният и отдел на южнокорейската компания, който се занимава с разработването и производството на полупроводникова продукция, е използвал специализирания софтуер Fusion Design Platform на компанията Synopsys.

В технологията Samsung 3GAA се използват GAA транзистори, които са характерни с повишената си плътност, слаби токове на изтичане и осезателно по-висока производителност в сравнение на сега използваните транзистори. Едно от преимуществата на GAA транзисторите е възможността за промяна на показателите на тяхната производителност и енергийна ефективност, което става чрез задаване на необходимата ширина на техните канали и наностраници.

„Структурата на GAA транзисторът е ключов момент в развитието на технологичните процеси и има решаващо значение за поддръжката на същата траектория на мащабиране за следващата вълна от мащабни иновации“ – заяви ръководителят на отдела Digital Design Group на компанията Synopsys Шанкар Кришнамурти (Shankar Krishnamoorthy).

Използвайки специализирания софтуер на компанията Synopsys, специалисти на Samsung Foundry са създали сложна система-върху-чипа, която включва всички функционални блокове, най-често използвани в практическото серийно производство на чипове.

Първият клиент, който ще използва новите 3 nm чипове ще бъде LSI – дъщерната компания на Samsung, която се занимава с разработването на SoC за смартфони, персонални компютри, телевизори и друга електроника.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини