fbpx
-1.2 C
София

Samsung Electronics представи 100-слойна 3D V-NAND памет от 6-то поколение

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компанията Samsung обяви, че е преодоляла бариерата за производство на 3D NAND флаш памет с над 100 слоя. Първият продукт с използването на новата технология стана SATA SSD с капацитет 250 GB, в който се използват 256 GB 3D NAND чипове от шесто поколение. Масовото производство на устройството вече започна.

Новата V-NAND флаш памет на Samsung от 6-то поколение към днешен ден е с най-висока скорост за обмен на данни. Компанията използва нова технология, с помощта на която броят на клетките е увеличен с около 40% в сравнение с предишната 9-слойна структура. Използва се обединяването на няколко монолитни 3D NAND кристала, с което са се получили 136 слоя.

С увеличението на височината на матрицата, NAND клетките стават по-уязвими към възникването на грешки, увеличават се и таймингите. За да се справи с този проблем Samsung е оптимизирала самата конструкция на чипа, благодарение на което записът на данни става за по-малко от 450 микросекунди, а четенето – едва за 45 микросекунди. Това означава 10% по-висока производителност и намаляване на консумацията на енергия с 15%.

Освен това, броят на вертикалните отвори, необходими за създаването на чипа с капацитет 256 GB е намален в сравнение с предишното поколение от 930 на 670 милиона. По този начин са намалени размерите на чипа и са съкратени етапите на производство. В крайна сметка, ефективността на производството е нараснала с над 20%.

Новите 100-слойни SSD чипове с капацитет 256 GB ще се използват не само в устройствата на Samsung. Компанията още в началото на есента ще започне да снабдява с новите памети различните OEM производители. А във втората половина на годината Samsung планира да представи 512 GB V-NAND SSD и eUFS чипове.

По предложение на sliderum


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини