Малкото устройство използва принципа на „оптичен преход“: лазерна светлина преминава през стъклото и дава подробна информация за химическия състав на напитките, без да се нарушава опаковката.

Устройството SORS (spatially offset Raman spectroscopy – пространствено отместена раманова спектроскопия) дава точен анализ на обектите и веществата без повреда на опаковката – например, през стъклени бутилки. Светлината на използваните лазери преминава през стъклото и дава подробна информация за напитката в него.

Подобни уреди се продават, но обикновено се използват от службите за разкриване на опасни и токсични вещества, за фармацевтичен анализ и други. Но новото устройство, създадено в института по Биология в Манчестър, е първият портативен уред за определяне качеството на хранителните продукти и алкохолните напитки.

Уредът бе тестван със 150 известни марки уиски, ром, джин, водка и други в запечатани бутилки. Устройството разпознава фалшивия алкохол, определя известните брандове и измерва нивото на алкохола във всяка бутилка. Цветът на стъклото няма значение при измерването на метанола във фалшивия алкохол.

Алкохолните напитки са голям експортен дял за страните от Евросъюза, който носи в бюджета около 23 милиарда евро годишно.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djgerro
djgerro

ааа това е яко. 🙂 наздраве! 🙂

Венци
Венци

Цар Киро не одобрява

Илиян
Илиян

Искам го за сензор в телефона

Мартин
Мартин

Продава се и тука за около 100 лв „УРЕД ЗА СТАРЕЕНЕ НА РАКИЯ, УИСКИ и др.“ интересно тази джаджа дали ще хване старостта на алкохола.