Tesla представи своя суперкомпютър, който ще се използва за обучение на автопилота

5
577

Tesla публикува първата информация за своя нов изчислителен клъстър, който ще се използва за създаването на нови и сложни алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които ще се използват в автопилотите на електромобилите на компанията.

Новият суперкомпютър на Tesla е на пето място по мощност в света и се състои от 720 модула, всеки от които включва по осем ускорители на изчисления Nvidia A100 с тензорни ядра и 80 GB памет. Използвани са общо 5760 ускорителя от този тип, базирани на графичните процесори на Nvidia.

Теоретичното пиково бързодействие на компютъра е 1,8 екзафлопа и ако участваше в рейтинга за суперкомпютри Тор500, той би заел пето място.

Един от най-важните елементи на тази платформа и високопроизводителното файлово хранилище, съставено от NVMe флаш дискове с общ капацитет 10 петабайта. Пропускателната способност на това хранилище е 1,6 TB/s.

Ускорителите на изчисления Nvidia A100 осигуряват изключително високо бързодействие на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект и на дълбокото машинно обучение. Tesla ще използва този мощен суперкомпютър за тренирането на автопилота от ново поколение, при който се използват единствено оптични камери с висока резолюция. Казано по друг начин, новият автопилот на Tesla няма да има нужда от радари и лидари – той ще може да взима решения и да се ориентира в обстановката с помощта на осемте камери разположени на различни места в електромобила.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари