TSMC още през 2022 година започва производството на 3 nm полупроводници

9
765

Уеб порталът DigiTimes съобщи, че компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Company възнамерява само за около две години да организира и започне производството на полупроводникови продукти чрез 3 нанометров технологичен процес. Това заяви старшият вицепрезидент на компанията Дж. К. Уан (J. K. Wang).

Според старшия президент на TSMC, една от ключовите цели на компанията е желанието да се изпревари Закона на Мур, според който броят транзистори в кристалите на чиповете се удвоява на всеки 24 месец, като едновременно с това изчислителната мощност се увеличава експоненциално.

Дж. К. Уан каза още, че още през първото тримесечие на следващата година ще започне серийното производство на 5 nm силициеви пластини. Освен това, не бива да забравяме подобрения 7 nm технологичен процес с използването на ултравиолетова литография, който ще се използва в продукцията, излизаща в самия края на тази година.

Интересно е, че първоначално TSMC обеща 3 нанометров технологичен процес през 2023 година, но сега мениджмънтът на компанията ускори строителството на нови фабрики и тази продукция ще излезе на пазара по-рано. Да напомним, че сред основните клиенти на тайванската компания са гиганти като AMD, Nvidia и Apple.

Това означава, че първите чипове, произведени чрез 3 нанометров технологичен процес могат да се появят в готовата продукция още в средата или най-късно в края на 2022 година.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Те станаха най-скъпата азиатска компания листвана на борсата, именно заради това че не просто инвестират в по-нови технологични процеси, а че увеличават тези инвестиции, за да изпреварят другите компании. Вижда се, че това е успешна стратегия, която пазарът подкрепя.

Авоада Кадабвра
Авоада Кадабвра

На Те-Се-Ем-Це то трите нанометр ще са толкова Три nm колкото на AМъДУтУ са реални 7nm За да откиете истинските нанометри умножете по X5 и вижте вратата на гейтовете , колко още ще трябва да умножавате за да стигнете до действителният технологичен процес по който се изграждат транзисторите.

pesho
pesho

Ходи обяснявай на драскачи.. 😀

dsaa
dsaa

Въпреки, че си прав, това са наименованията, които се ползват за момента. Правят го всички, ГФ, Интел, Самсунг. Но за момента ТСМЦ са напипали „мекото“, ползват ги АМД, Нвидиа, Епъл, Куалком.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Направи по добър и реално 3nm процес бе кравар, ако не можеш си затваряй кофата шмиргел…

Efix
Efix

Тази компания стана ключова за технологичния свят.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Тогава минтел ще са на 14nm++++++++++++++++++++

Fake News
Fake News

Може да почнат и „минуси“ да слагат за разнообразие 🙂

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

или Х-ве…