fbpx
5.3 C
София

Western Digital SN640 и SN840 – идеални NVMe SSD решения за корпоративни потребители

Най-четени

Преди година Western Digital представи за пръв път своите нови NVMe SSD устройства, предназначени за използване в центрове за данни. Моделите SN640 и SN840 са произведени по 96-слойна 3D TLC технология

Те работят на база на NVMe (non-volatile memory express) – технология, за която чуваме все по-често при системите за съхранение, особено тези, които търпят големи натоварвания или имат нужда от по-голяма скорост.

Според последните прогнози на аналитиците (IDC), след няколко години NVMe SSD устройствата почти изцяло ще заменят SATA SSD дисковете в корпоративния клас SSD. Делът в продажбите на последните, ще намалее от 42% през 2019 г. на 13% през тази година (2021 г.) и ще стигне 4% през 2023 г.  Стандартните SATA III SSD имат лимит на скоростта – 600MB/s, докато NVMe SSD, базирани на PCIe, достигат скорости около 3500MB/s за писане и четене.

Интерфейсът и  протоколът за съхранение, стоящи зад съкращението, направиха така, че все повече компании да избират за своите дейта центрове и сървъри именно устройства като SN640 и SN840. Тепърва предстои да видим разгръщането на NVMe стандарта, тъй като все повече на пазара се създава нужда от обработване на голямо количество данни в реално време, покрай M2M и IoT, както и за навлизащите технологии като софтуерно дефинираните инфраструктури.

Именно с такава идея са създадени и двата диска, на които спираме вниманието си днес

Те вече са на пазара, налични в АСБИС и са готови за изграждане на инфраструктура от следващо поколение, която е създадена за конкретната цел, а не просто включваща компоненти с общо предназначение, при които скалируемостта и производителостта често не могат да бъдат предвидени точно, а цената обикновено е излишно завишена заради невъзможността за независимо скалиране на изчислителна мощ, сторидж и мрежови интерфейси.

Ultrastar DC SN640 на Western Digital е подходящ за системи с микс от различни типове работни натоварвания или приложения, при които интензивно се четат данни

Той отлично отговаря на нарастващите нужди на центровете за данни, в които специфичният трафик расте. Същевременно заради предлагания голям капацитет Ultrastar DC SN640 може да послужи за основа при изграждане на надеждни гъвкави масиви за данни с обем от порядъка на зетабайти. Благодарение на използването на собствен дизайн на SSD контролера, самостоятелно разработен фърмуер и вертикална интеграция, новият модел въплъщава компетенциите и силните страни на Western Digital в разработката на иновативни решения, които да послужат на клиентите във всеки сегмент на тяхната инфраструктура – от периферията, през ядрото, до облака.

SN640 NVMe SSD предлага подобрена производителност и време за отговор в сравнение с предишни поколения. Моделът е с капацитет от 960GB-7.68TB при 0.8 DW / D и 800GB-6.4TB при 2 DW / D във фактор U.2. DC SN640 включва 96-слоен BiCS4 3D TLC NAND на Western Digital и NVMe 1.3 контролер на Western Digital. Конфигурацията осигурява до 5 пъти подобрение на производителността при четене над SATA SSD. DC SN640 включва функции за надеждност, като защита срещу загуба на захранване, защита от край до край на данни и петгодишна ограничена гаранция.

DC SN640 се предлага в два класа на издръжливост: 0,80 DW / D и 2 DW / D, всеки за период от пет години. Класът на издръжливост 0,80 DW / D е предназначен за приложения с интензивно четене, докато класът на издръжливост 2 DW / D може да бъде внедрен в смесени работни натоварвания, които изискват по-високи нива на издръжливост през живота на устройството или по-висока производителност за приложения с интензивно писане.

Другият модел, на който спираме вниманието си днес е Ultrastar DC SN840

Той разширява лидерството на Western Digital в архитектурата с двоен порт, като интегрира вертикално разположени флаш контролери. Двупортовата наличност поддържа два общи пътя към SSD и е от решаващо значение за осигуряване на достъп до данни в случай на повреда в пътя на данните.

Моделът е предназначен за по-натоварени решения и центрове, като има гарантиран и по-дълъг живот. Ultrastar DC SN840 също е изграден върху 96-слойния 3D TLC NAND технология, с капацитет до 15,36TB във формат U.2 2,5 ”. Той предлага два класа на издръжливост за натоварвания; 1 DW / D за натоварвания с интензивно четене, често срещани при повечето корпоративни приложения и облачни услуги, и 3 DW / D за по-големи натоварвания при запис или смесена употреба, като например изпълнение на SQL DC SN840 има петгодишна ограничена гаранция с корпоративна надеждност MTBF от 2,5 милиона часа (прогнозно). DC SN840 предлага опции за сигурност със Secure Erase (SE), Instant Secure Erase (ISE) с механизъм за криптиране AES-256, TCG Ruby и FIPS 140-2 проверка.

И двата модела са изградени на базата на доказана архитектура, за която облачни, корпоративни, ОЕМ и други партньори могат да получат сертифициране на широк набор от  операционни системи и хардуер и да съкратят времето за достигане на продуктите до пазара. Фамилията NVMe дискове предлага гъвкавост благодарение на подлежащата на настройка резервираност на капацитета и множеството опции за сигурност. Освен с ниска обща цена на притежание, новите носители се отличават и с поддръжката на NVMe multi-namespace. SN640 и SN840 са устройства от корпоративен клас, което гарантира не само постоянно висока производителност, но и 24/7 работа. Фактът, че това устройство е предназначено за използване в центрове за данни, се обозначава със съкращението DC (център за данни) в неговото име.

Сравнение

SN640 има средно време между отказите (MTBF) от 2 милиона часа, а SN840 като още по-сериозно предложение предлага стойности от 2.5 милиона часа. Разлики има в повечето показатели, които биха ви интересували, ако планирате закупуването на специализиран диск. Истината е, че SN640 постига впечатляващи резултати, но SN840 е дори още по-добър.

При показателите за ефективност SN640 достига във върховата си модификация до 3300 MB/s за четене и 2000 MB/s за запис, а при старшия модел SN840 тези показатели са съответно 3470 MB/s и 3300 MB/s. Официалните данни за  IOPS за селективно четене и запис, съответно при SN640 са 473 хиляди и 116 хиляди I/O операции в секунда, а при SN840 са цели 780 и 253 хиляди.

С тези показатели и гаранции за надеждност устройствата са подходящи за всеки корпоративен потребител, желаещ да осигури максимална ефективност на достъпа до данните, съхранявани на сървъра (например за обслужване на големи релационни системи за управление на база данни, суперкомпютърни изчисления и системи за изкуствен интелект).

Семейството устройства за съхранение Ultrastar DC е оптимизирано за екстремна производителност със смесени приложения като SQL Server, MySQL, виртуални настолни компютри и други важни за бизнеса задачи в хиперконвергирани инфраструктури като VMware vSAN и Microsoft Azure.

 

 

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини