GamesIndustry.biz публикуваха вчера резултатите си от интересно проучване, което са направили. Макар и игрите с насилие да преобладават по време на тазгодишното издание на Е3, то те са намалели значително в сравнение с Е3 2019. Както си спомняте, Е3 2020 не се състоя и заради това миналото издание на експото е това през 2019.

По време на миналото издание на гейм фестивала от 239 видеоигри, разгледани от медията, едва 41 (17%) не са включвали насилие, като едва 17 от тези 41 заглавия са идвали от големи издатели. През тази година има съществена промяна.

GamesIndustry разглеждат 349 видеоигри от 15 събития, съпровождали Е3 2021, в това число презентациите на Microsoft, Ubisoft и Nintendo, Summer Game Fest Kickoff Live, Devolver Digital и Wholesome Direct.

115 или 33% от тези 349 игри са заглавия, които не включват насилие. Не е изненада, че по-голямата част от тези заглавия са били показани по време на Wholesome Direct, което обръща внимание на независимата сцена на гейм разработката. По време на събитието са показани 61 игри, в които не присъства насилие – повече от половината от тези 115 заглавия, в които липсва насилие. В същото време обаче, едва 15 (четири процента от всичките игри, които разглежда медията) са игрите без насилие, представени от големи издатели и компании по време на цялото Е3 2021.

Що се отнася до отделните големи издатели и компании, своеобразната класация се оглавява от Nintendo. 22% от игрите, които представиха по време на експото са лишени от насилие (едва седем процента през 2019).

Следващите в тази класация са Microsoft, които намаляват представените от тях заглавия, които не включват насилие в сравнение с 2019 (24% по време на Е3 2019, 13% за Е3 2021).

Като цяло, Microsoft представиха по-малко игри на тазгодишното издание на Е3 в сравнение с 2018 – 31 срещу 51, но за разлика от миналия Е3, компанията излезе на сцената на експото с Bethesda, които преди две години представиха едва една игра, която не включва насилие. Тази година, нямаше и толкова от Bethesda.

Забележим по отношение на игрите с насилие е и спадът при Ubisoft, които представиха само четири ненасилствени заглавия: Riders Republic, Rocksmith+, Just Dance 2022 и допълнението Assassin’s Creed Discovery Tour, което обаче вероятно ще се появи и като самостоятелно заглавие. Това е спад от 31% от Е3 2019 на 10% през тази година. Но тези игри са далеч повече от представените от Square Enix, Koch Media, Capcom и Gearbox Entertainment. В презентациите им не присъстваше и една игра без насилие.

GamesIndustry.biz подчертават, че изследването, което са направили не цели да дамгосва по някакъв начин, когото и да е било, а да опише една обща картина на състоянието на гейм индустрията днес (все едно не сме го знаели). „Важно е да се подчертае, че това усилие не е насочено към това да се показва дадена позиция спрямо насилието. Това е опит да се даде представа до каква степен индустрията разчита на продаването на една и съща фундаментална механика: способността да се биеш и убиваш“, пише Джеймс Бачелър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари