Слагайте предпазен колан – спасява живот

1
600

Осем кратният рали шампион Димитър Илиев и Академията по Безопасно Управление на Автомобил „Safety Driving Academy “ съвместно със Централна Автогара АД организира
„Акция за използаването на предпазни колани в превозните средства“

С два специални симулатора Safety Driving Academy ще направи демонстрация, с която да убеди пътниците в ползите от използването на предпазни колани.

От 8:30 до 15:30 академията за безопасно шофиране на Димитър Илиев ще направи специална демонстрация на Централна Автогара – София, за да убеди пътниците от автобусния транспорт в ползите от поставянето на предпазен колан.

Акцията на Safety Driving Academy е инициирана вследствие на зачестилите ПТП-та с автобуси и микробуси, в които пътуващите масово пренебрегват необходимостта от използването на колани. Благодарение на уникалните за България симулатори, с които Академията разполага, участниците в демонстрацията ще имат възможност да изпитат какво е усещането при преобръщане на автомобил и при челен удар със 7 км/ч – но само при условие, че поставят обезопасителен колан. Самият Илиев коментира: „Идеята ни е да накараме хората да започнат да слагат коланите по собствено убеждение, а не защото някой ще ги глоби.“

При ПТП, вероятността за фатални последици е в пъти по-голяма за пътниците, неизползващи предпазни колани. Шофьорите и пътниците на възраст между 17 и 34 г. използват най-малко предпазни колани, но са възрастовата група с най-много инциденти. Има доказателства, че хората е много по-малко вероятно да използват предпазни колани за кратки и/или добре познати пътувания, което води до много големи рискове при катастрофи. В България по-малко от 15% от пътниците носят предпазен колан на задните седалки.

Фактите:
– При ПТП, вероятността за фатални последици е два пъти по-голяма за пътниците, неизползващи предпазни колани
– Шофьорите и пътниците на възраст межу 17-34 използват най-малко предпазни колани, но са възрастовата група с най-много инциденти.
– Има доказателства, че хората е много по-малко вероятно да използват предпазни колани за кратки и/или добре познати пътувания, което води
до много големи рискове при катастрофи.
– Неизползването на предпазни колани от пътниците на задните седалки в автомобила носи големи рискове за травми за останалите пътници.
– В България по-малко от 15% от пътниците носят предпазен колан на задните седалки.
– Неправилното поставяне на предпазния колан може да доведе до фатални последици и травми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари