fbpx
4.7 C
София

Авторът на „Вещера“ пак си навлече гнева на геймърите

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Андржей Сапковски
не харесва игрите по неговия „Вещер“. Доказа го по време на Polcon във Вроцлав наскоро, където бе един от гостите на sci-fi експото. Това разбираме от материал, поместен на страниците на Facepunch. Съдейки по коментарите не само там, но и в други сайтове, не са малко тези, които го разбират.

Според Сапковски, филмите и игрите на CD Project Red не само, че не са повлияли положително на продажбите му, но даже напротив. Една от причините: кориците на книгите му изобразяват версията версията за героя му, нарисуван по подобие на този от играта. Хората, според него, си мислят, че това е книга по видеоигра – литературни произведения, лишени обикновено от творческа ценност – и ги подминават. Всъщност, не звучи толкова нелогично.

Отговаряйки на въпрос за връзката между зависимостта между популярността на произведенията му и тази на игрите, Сапковски отговаря: „Има слухове, не знам кой ги разпространява, може би хората от CD Project Red, че ако не са били игрите, книгите ми нямало да бъдат преведени на Запад. Глупости! Игрите използваха моята популярност, а не обратното“, заявява той, допълвайки това за обложките. „Трябваше да вдигна война, за да докажа кой е първи. Игрите разрушиха огромен икономически потенциал за мен“.

Адриен Кмиеларж (The Vanishing of Ethan Carter) пък реши да застане на позиция срещу Сапковски с публикация във Facebook.

“1) Преди The Witcher 1 на по-голямата част от планетата не ѝ пукаше за книгите на Сапко. 2) Това се промени малко след “Witcher II . 3) Славата им се изтреля като светкавица след Witcher III. 4) И са там все още, благодарение на последния Witcher”, контраатакува Кмиеларж.

Не е много сигурно причината за атаката на Кмиеларж, но може би има нещо с изказване на Сапковски в началото на тирадата му във Вроцлав: „Познавам някои хора, които са играели видеоигри на времето, но принципно не познавам много такива, понеже имам навика да се събирам с интелигентни хора“. Ужас.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
lavandulata
lavandulata
5 години

Бе незнам. Чел съм 2 книги за Вещера когато изиграх първата игра и ми се сториха бая тъпи. Поради това и пропуснах втория. Случайно попаднало ми видео ми показа какво са на правили от СД Проджект заради което изиграх и втория и чаках с нетърпение третия Вещер. Не ми е и хрумнало да се върна към книгите.

Сега писателя ли е немокает че не ме грабна, или игрите са толкова добри че атвора бледнее в сравнение?

Нови ревюта

Подобни новини