fbpx
0.3 C
София

Гейб Нюъл смята, че специализацията в гейминга е заплаха

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Гейб Нюъл е една от най-влиятелните фигури в гейминга днес. Един от създателите на Valve и нейн шеф, той говори с Андрея Питърсън от The Washington Post за своята компания и нейния успех, за Steam, за SteamOS по ред други въпроси.

По думите му главната заслуга за успеха на Valve се крие в неординарната корпоративна структура на компанията. „Нуждаеш се от хора, които са лесно адаптивни, тъй като това, което те прави най-добрия в света на едно поколение игри, може да се окаже напълно безполезно в света на следващото поколение, споделя той. „В този смисъл, специализацията в игрите е врага на бъдещето. Ако ще сме в един бизнес, който се променя толкова бързо, ще е нужно е да размишляваме над това как да избегнем институционализирането на един набор от методи по такъв начин, че да можем да се адаптираме лесно за това, което предстои“, обяснява Нюъл.

Когато във Valve се наемат служители, споделя той, това, което е нужно от тяхна страна е да си гледат работата, а задължението нa Valve е да инвестира доверие в тях. В компанията няма нормалните за една компания титли, така че служителите често не са обвързани за постоянно с една задача. „Ако някой да речем е станал групов мениджър на Х и ако той не става за работата, хората ще се опълчат на неговото назначаване (помните ли историята на Джери Елсуърт за освобождаването й от Valve и тайния мениджмънт, за който говореше?), но тук не става дума за някакъв защитен механизъм, който им гарантира нещо. Тук става въпрос за това, че да могат да разпознават някой, който е да речем е добър в левъл дизайна на Half-Life, когато не е пригоден за създаването на социални игри. Трябва да ги накараш да почувстват, че имат организация и заглавие свързани към нещо, а ключът е да следваш потребителя“.

Нюъл споделя, че Steam може въобще да не се е появил.

„Когато стартирахме, бяхме просто една компания, която разработваше сингъл-плейър заглавие и можехме да бъдем доста усешни, ако просто се занимавахме с издаването на безкрайни продължения на Half-Life, но се събрахме и си казахме: „Нека се опитаме да направим мулти-плейърна игра“, макар и по това време да нямаше успешна във финансово отношение мултиплейърна игра“, обяснява той. След това е дошъл ред и на Steam. Някои хора в компанията обаче са мислили, че Steam реално е лоша идея, но те не са се хвърлили да агитират хората, които почнали работа по Steam да не продължават. Та те казали: „Щом искате да си пилеете времето по това, пилейте си го, ние ще работим по Half-Life 2“.

„И погледнато в перспектива, това не беше лоша, идея, нали? Така че ключовата идея тук е, че хората си носят последствия от избора, който правят, така че ако си пропилея времето над това, то това е моето време, което пропилявам, не на друг“

„След време, мисля хората почват да осъзнават колко полезно е било когато са отдали от своето време на нещо, което са искали. Има много разум в решенията на хората, когато седнат и се замислят какво искат да правят в бъдеще“, завършва Нюъл.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини