fbpx
13.9 C
София

За хейтърите в геймърските общности и влиянието им над общественото мнение

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Директорът по дизайна на Call of Duty: Black Ops 2 Дейвид Вондерхаар изрази своето разочарование от гневните изблици на няколко геймъра, след като бяха нанесени леки корекции в играта.

Той беше нападнат в Twitter със смъртни заплахи и нецензурни изрази към него и семейството му. Вондерхаар е един от най-уважаваните професионалисти в Black Ops и често поддържа обратна връзка с феновете на Call of Duty в Twitter.

Цялата история стартира, след като Activision публикуват във форума на играта бележки по промените, които нанася последния пач в заглавието, след което Вондехаар се включва в Twitter, за да обясни начина, по който тези проблеми ще повлияят на геймплея:

„DSR времето за стрелба беше 0.2 сек. Сега то става 0.4 сек. Времето за презареждане беше една секунда. Сега то ще е 1.1 сек“, пише той.

Вoндерхаар обяснява, че иска да нанесе тези пояснения, тъй като го интересува какво мислят потребителите на заглавието и не е сигрен, че тези съвсем малки промени ще повлияят на пораженията, които успяват да нанесат в играта. Е, за играта не е сигурно, но върху младия човек едва ли не са дали отражение коментарите и заплахите, които последват.

По въпроса взе отношение и къмюнити мениджърът на Activision Дан Амрич, който писа по случая и в един от блоговете си. „На Ван (т.е. Вондерхаар) често му казват, че трябва да умре в пожар, да се самоубие и също така че е ужасна личност. Ако някой си мисли, че това е нещо нормално, то не е. Но, ако най-гръмогласните представители на Call of Duty общността действат като разгневена банда, представете си как света гледа на Call of Duty“, пише Амрич.

„А сега се замислете за друго – ами, ако заплахите и обидите на тези „виртуални бабаити“ не са присъщи само за CoD общността, ами ги има навсякъде, в много гейминг общности? Това е и причината света да не гледа със сериозно око на гейминга. Това е причината, поради която геймърите биват възприемани, като незрели, хленчещи за***ци. Защото незрелите, хленчещи за***ци са по-гръмогласни“. 

„Погледнете Twitter-фийда на Ван, вижте начина, по който отговаря на хората, които са открили някакви неща в играта, които не са добре и му изпращат нормални полезни съвети. Ясно е, че много геймъри си имат понятие от воденето на основна човешка комуникация и без съмнение разработчиците откликват позитивно и с благодарност към съобщенията, поднесени по един такъв начин. А може би вероятно Ван е прекалено спокоен. Може би Ван е супер човешко същество. Може и да е тежко упоен. Но фактът, че той се фокусира на полезната обратна връзка, използва тези съвети за добра кауза и фактът, че се опитва да оправи проблемите и гледа да не обръща внимание на незрелите, хленчещи за***ници е нещо забележително“, завършва Амрич.

Думите на Амрич удрят в целта, но едва ли са много, които ще го чуят или по-точно много от тези, които гледат на геймърите, като на „незрели, хленчещи за***ници“, както той се изразява. Защото това отношение към геймъра е несправедливо и просто не е вярно. Разбира се има не едно и две (не, че игрите в тези случаи са пряка причина – и това е важно да се отбележи) изключения, но хората, които ги сочат като нагледни примери за геймърската общност и игрите си затварят очите пред това, че много тийнейджъри (и по-възрастни), които се отдават на гейминга не посягат на алкохол, наркотици и всички онези пороци, които имаме днес. Затварят си очите и пред резултатите от изследвания, които сочат, че умереното играене на игри е полезно за когнитивните способности, нервната система и др.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини