Така и няма да се откажем да си играем на апокалипсис, поне до истинския Край на дните.

Е3 2018 вече е в историята, но впечатленията от него остават. Бъдещето изглежда розово с представените тук заглавия, сред които се открояват имената на Death Stranding и на новата FIFA, The Last of Us: Part II, The Division II и още доста други игри, които ще излязат в близко и малко по-далечно бъдеще (като Ghost of Tsushima, The Elder Scrolls VI и Cyberpunk 2077).

С присъствието на лидери, като Ким Чен-ун, които размахват пръст заплашително, докато са готови да натиснат „големия червен бутон“, глобалното замърсяване, свиването на полярните шапки и какво ли още не, апокалиптичните сценарии в последните години не звучат толкова невъзможно, а игровите разработчици и големите студиа се радват на тази възможност и пост-апокалиптичната тема не е изглеждала никога преди толкова жизнена.

GameInformer правят любопитен анализ и подреждат по степен на научна вероятност да се случат апокалиптичните сценарии, показани ни в игрите по време на Е3. Е, тя може би не е точно „научна“, но пък е забавна като идея. Ето я и съответната класация.

Fallout 76 – 0.0%

Следващата голяма игра от емблематичната поредица е вероятно най-разпознаваемото заглавие в света на видеоигрите. Студената война е продължила наистина дълго – до 2077. Само с това условие, изглежда шансовете да се случи този сценарий е никакъв. И все пак… дали? В последните години, не Изтокът и Западът, но по-скоро Западът и Русия (да не забравяме и пича със смешната прическа в Пхенян)размахват оръжия и си играят на „моята бомба е по-голяма от твоята бомба“. Ако трябва да определим наш собствен процент на вероятност, макар и да не претендираме за „научност“ на предположението, то бихме посочили нещо от порядъка на 75-80%. А ако се доверим на истинските учени и „часовника на апокалипсиса“, нещата изглеждат даже по-зле.

Doom Eternal – 0.00001%

И отново игра на Bethesda. След 300 000 години, изчадията на ада се спускат на Земята, за да унищожат до край човек. Няма как да не се съгласим тук с GameInformer. Даже може да поставим някоя и друга нула преди единицата. Пък кой знае?

Gears Of War 5 – 0.00003%

Извънземни атакуват Земята и правят опит да ни завладеят. Ако не побързат, може да няма какво толкова да завладяват, ако продължим да унищожаваме планетата ни със същата скорост. Но отново, кой знае?! И защо „извънземните“ винаги трябва да са по образ и подобие на човешките същества? Отново, някоя допълнителна нула не би била излишна.

Rage 2 – 0.00037%

Ако сте гледали „Лудия Макс“, знаете, че това си е съвсем възможен сценарий за бъдещето. Озверели човешки същества, пустош, недостиг на ресурси. Всъщност, не се ли случва и сега? Тук определено бихме махнали някоя и друга нула.

The Walking Dead (Overkill/Telltale) – 6%

Лично аз никога не съм разбирал този американски мем за зомбитата. Дали не е някаква алегорична репрезентация – на човешки същества, които в даден момент са били лишени от всичко човешко и се държат като зверове. Ако е така, то зомби-апокалипсиса е наистина напълно възможен. Без никакво съмнение! Ако обаче вземем предвид буквалистко зомбитата… не, благодаря. Нулите не стигат.

Days Gone – 9%

Вирус засяга хора и животни и те озверяват. „Отново, вируси и наука, но вирус, който засяга хора, мечки, вълци и гарвани е по-малко вероятен от такъв, който засяга само хора“, коментира Камдън Джоунз от GI. Няма как да не се съгласим.

Dying Light 2 – 10%

И отново, вирус, който лишава хората от всичко човешко. Този път мечовците са пожалени. Приближаваме се бавно към реализма.

The Last Of Us Part II – 20%

Знаехте ли, че гъбичната инфекция в TLOU е нещо реално съществуващо? Разкриват ни го именно GI и Scientific American. Е, може би мравките са най-популярната им жертва, но тук пък имаме истинска наука. Или нещо от този род.

Metro Exodus – 40%

Ядрен апокалипсис, опустошаващ руската столица Москва. Разрушение, пустота, зловещи мутирали същества. Артьом! А часовника на апокалипсиса продължава да тиктака и се приближава към сетния час. Дано никога не удари полунощ.

The Division 2 – 60%

Каква е вероятността за разпространението на вирус в пандемия? С пренаселените световни мегаополиси и недостига на основни ресурси в някои от тях, сценарият в „Дивизията“ е плашещо реален, както и хаосът, който би настъпил след това. Свидетели сме вече неведнъж какво може да причини масовата психоза, особено в съвременния свят.

Sea Of Solitude – 100%

Невероятно красивата игра на Корнелия Геперт и Electronic Arts (излизаща по програмата на компанията EA Originals в началото на следващата година) изглежда изключително художествено постижение. Отделно от това обаче, изглежда ли вероятен сценария за един свят, победен от водата? Глобални климатични промени? Тук. Топене на полярните шапки? Тук. Покачващи се нива на Световния океан? Тук. Липса на реално желание за справяне със ситуацията от страна на „силните на деня“? Тук. Може съвсем спокойно да се солидаризираме с GI.

А според вас? Ако пренебрегнете някои творчески своеволия, кой сценарий изглежда според вас най-вероятен. Може да споделите в коментарната секция под настоящия материал.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари