Отдавна се говори за следващото конзолно поколение и появата на Xbox Scarlett и PlayStation 5, но всичко досега беше слухове, догадки, спекулации. Като се почне от имената на конзолите, до спецификациите им, дали ще имат твърд диск или не, и какво ли още не. Но всичко това си оставаше спекулация. До тази седмица, когато Марк Черни официално разкри подготовката на следващата конзола на Sony.

Направи го в интервю за WIRED, за които разкри също така че той е главният архитект на конзолата (както беше и за PS4). Що се отнася до мястото на разговора на Черни с журналистите, то това е Фостър Сити, Калифорния, главния офис на Sony.

Черни отказва да назове по име конзолата, наричайки я просто „конзолата от следващо поколение“. Това, което се потвърждава от думите му е, че тя няма да излезе тази година, но неназован брой студиа вече работят с нея, като наскоро компанията е ускорила издаването на комплектите, насочени към разработчици, така че да имат достатъчно време да се запознаят с работата на платформата. Освен това, работата по нея тече вече четвърта година.

Следващата система на Sony ще е възход по отношение на технологията във всички аспекти: централния процесор и графиката, паметта, която еволюира, както по размер, така и в скорост, размера на файловете за игрите. Всичко.

Централният процесор се базира на третото поколение Ryzen на AMD и помещава осем ядра от новата 7nm-ова Zen 2 микроархитектура. Що се отнася до графичния процесор, то е преработен вариант на чиповете от семейството на Navy на Radeon и ще поддържа по подразбиране RTX технологията.

Освен това, чипът на AMD има вграден модифициран комплект за поддръжка на 3D аудио, което по думите на Черни ще промени изцяло възприятията за това какво може да представи една игра като звук. „В качеството си на геймър, за мен винаги е било леко разочароващо, че звукът не беше променен значимо между PlayStation 3 и PlayStation 4. Амбицията ни със следващата конзола е да покажем колко драстично различно може да е аудио преживяването, когато го подпомогнем със значителна хардуерна мощ“, заявява Черни. В резултат от тези усилия, играещият ще се чувства значително по-погълнат от цялостното изживяване, тъй като звукът ще идва отгоре, отстрани и отзад, и то без допълнителен хардуер, а просто от колоните на телевизора и това, което той нарича „визуален съраунд звук“. Все пак, допълва Черни, златният стандарт ще си остават слушалките.

Това, което обаче ще е наистина голямата промяна в следващото поколение конзоли на Sony е твърдия диск. Както Sony, така и Microsoft предлагат SSD дискове, но като външни носители. Следващата конзола на Sony ще е носител на промяната в това отношение.

„Имам SSD на лаптопа си и когато искам да мина от Excel в Word мога да чакам 15 секунди“, обяснява Черни. Тоест, да очакваме SSD? Не точно, а нещо по-специализирано, загатва той. За да демонстрира това, за което говори, Черни използва Spider-Man на PS4 Pro конзола и сцена, в която извършва бързо пътуване от точка до точка – 15 секунди. След което включва прототипа на новата конзола на различен телевизор на същата сцена, осъществявайки същия преход – 0.8 секунди! Включването на SSD в конзолата отключва една изцяло нова ера в гейминга, убеден е Черни. Така че, спекулациите за бездисков PS4 явно отпадат. По отношение на обратната съвместимост, конзолата в качеството си на технология, изградена отчасти на основата на старото конзолно поколение, ще бъде поддържана. Освен това, както и пише Питър Рубин от WIRED, става ясно, че ще има игри, които излизат едновременно за PS4 и за… PS5, или както ще е името на новата конзола.

Доста още неизвестни има, разбира се, но Черни предпочита да не говори за много от неизвестните. Имайки предвид, че Sony реши да пренебрегне тазгодишния Е3, не е и съвсем ясно кога ще научим повече за конзолата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари