14.5 C
София

AlphaGo спечели и втората партия Го срещу Ли Седол

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компютърните системи отдавана превъзхождат човека в много игри. Към днешен ден е на практика невъзможно да се спечели партия шах от компютърна система с изкуствен интелект. Но все още има игри, в които човекът превъзхожда компютърната система. Това са игри, в които се налага извършването на нелогични действия или при които се налага да се действа интуитивно.

 

Една от тези игри е Го. Тази игра има съвсем малко правила, но възможните комбинации са изключително много – 10^100 повече от шаха и се счита, че комбинациите в Го са повече от броя на атомите във Вселената. Днешните компютри не са в състояние да обработят всички варианти и показват съвсем посредствено любителско ниво на игра. До появата на AlphaGoизкуственият интелект на Google.

Изкуственият интелект вече победи веднъж световния шампион по Го – Ли Седол. Това бе първата партия от планираните общо 5 партии в тази игра. Тя продължи около 5 часа и AlphaGo се оказа по-силен.

 

До края на играта остават още 3 партии. Ако и следващия път човекът загуби, то AlphaGo ще бъде признат за победител, а Google ще даде $1 милион за благотворителност. Ако Седол спечели, човекът все още има шанс. Да не забравяме, че ако Ли Седол спечели 3 партии, то Google ще му даде въпросния $1 милион, така че човекът е добре мотивиран.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини