Google даде вече така дълго чакания старт на своята клауд гейминг услуга Stadia, разкривайки и част от устройствата, с които ще работи услугата и изискванията за нея. Тези дни дойде и любопитна подробност, която вероятно допълнително разкрива плановете на компанията не само за Stadia, но и на полето на гейминга въобще.

В края на миналата седмица Android Police публикува интервю с Кан Лиу, директор на продуктовото управление за Chrome OS, в което той разкрива, че компанията е влязла в контакт не с кого да е, а с Valve за интеграцията на Steam в хромбуците, бюджетните лаптопи, доставяни с успех от Google. Chrome OS представлява Линукс проект на Google и както Дейвид Ръдок от медията напомня, в момента също може да се инсталира в Chrome OS клиента на Steam, но това не е поддържано автоматично, а с използването на софтуерния слой на Crostini Linux, като представянето на игрите е проблематично, даже и в сравнение с това на използването на Steam с други Линукс дистрибуции. Проблем изглежда и това, че всъщност хромбуците не разполагат с поддръжката на сериозни графични процесори, които да отговарят на изискванията на модерна видеоигра. Лиу смята, че това ще се промени скоро: например с появата на хромбуци от AMD. Той посочва, че игрите представляват най-голямата категория като съдържание, което се сваля в Play Store от притежателите на лаптопите на компанията и добавянето на поддръжка на Steam е логична следваща стъпка в удовлетворяването на желанията на техните потребители.

А дали хромбуците няма да станат едно от флагманските устройства за Stadia, а Valve техен партньор, от което да се облагодетелстват и двете компании? Известно е, че два големи издателя, като EA и Ubisoft, които имат свои собствени дигитални магазини са партньори на Google в Stadia, а добавянето на Steam като партньор тук би било страхотна новина за геймърите. И една подобна сделка би била „win-win“ ситуация и за двете компании: Google ще продават услугата (Stadia) и хардуера (в случая хромбуците), а Valve ще доставят съдържанието чрез своя магазин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари