fbpx
10 C
София

Unity Technologies представи игра, в която се състезават невронни мрежи

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията Unity Technologies анонсира специализиран конкурс за алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Невронните мрежи ще се състезават в игрова среда, включваща 100 нива. Във всяко ниво алгоритмите ще трябва да решават усложняващи се задания и куестове, за да могат да продължат напред. Наградният фонд на състезанието е над $100 хиляди, а неговото начало е обявено за 11-ти февруари тази година.

Да се научи да играе на едно средно ниво, за човека не е трудно, като процесът не отнема много време. Но за компютърните алгоритми дори и най-опростените 2D платформъри са твърде сложна задача. През последните няколко години масово започнаха да се използват алгоритми с машинно обучение, в които не се изпълняват скриптове, а се използва трениране на невронни мрежи. Но за обучаването на тези алгоритми е необходимо да се създадат нови API за взаимодействие на алгоритъма с елементи на изкуствен интелект с играта.

Компанията Unity Technologies, известна със създаването на един от най-известните геймърски енджини Unity, създаде игровата среда Obstacle Tower, специално предназначена за обучение на ИИ алгоритмите. Това е игрови свят, включващ кула със сто етажа. Всеки етаж има по няколко помещения. Невронната мрежа започва в едно от помещенията на първия етаж, като броят помещения се увеличава с всяко следващо ниво. За да достигне следващия етаж, алгоритъмът трябва да реши определени задания и мисии на текущото ниво. Например, да реши главоблъсканиците и/или да победи враговете. Времето за преминаване на нивата е ограничено, но може да бъде увеличено чрез събирането на специални предмети. Една от главните особености на тази игра за изкуствени интелекти е, че нивата се създават с помощта на процедурно генериране, благодарение на което чрез играта се проверяват натрупаните по време на геймплея навици.

По време на играта изкуственият интелект получава два типа данни: цветно изображение с резолюция 168х168 пиксела плюс допълнителен вектор, включващ предметите и ключовете, събрани в конкретното ниво, както и времето, което остава за преминаване на нивото. ИИ агентът може да се движи в четирите посоки, да се завърта на двете страни и да скача. Предвидени са два типа награди за състезаващата се невронна мрежа. При единия от тях наградата се дава при намирането на вратата, водеща към следващия етаж (ниво). Другият тип награди включва поощрения и за междинните събития, като намиране на предмети и ключове, и откриването на междинните врати в нивото. Наградите от този тип подобряват машинното обучение на алгоритмите.

Вече са тествани три типа алгоритми, които са тренирани чрез различни вариации на гейм средата. Всички тествани алгоритми с елементи на изкуствен интелект достигат само до най-ниските нива и не могат да се сравняват с достиженията на хората. Най-добри резултати показа невронната мрежа, обучена чрез фиксирана версия на гейм средата. Разработчиците са на мнение, че благодарение на стабилната среда, алгоритъмът е успял да изучи повече варианти на поведение, които са подходящи и при процедурното генериране на нивата.

Първата версия на игровата среда за тестване на алгоритми с елементи на изкуствен интелект вече е публикувана в GitHub. Тя включва 25-те първи нива. Съвсем скоро ще бъде представена и пълната версия. Състезанието Obstacle Tower Challenge с първата версия на игровата среда е обявено за 11 февруари и ще продължи до 31 март тази година. Състезанията с пълната версия със 100 нива започват на 15 април и ще продължат до 14 юни.

Обучението на невронни мрежи чрез игри става все по-популярно. Да си припомним, че невронната мрежа AlphaStar победи професионалистите на StarCraft II с резултат 10:1.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини