Александър Йоловски, ДАЕУ: Електронното управление работи, въпрос е и на личното желание на гражданите

1
307

Използването на наличните и реално работещи компоненти на електронното управление е въпрос и на личното желание и необходимост на гражданите. Това коментира заместник-председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Александър Йоловски по време на 19-ата годишна конференция по електронно управление под надслов „Е-управление – услуги за гражданите“. Зам.-председателят на ДАЕУ представи в реална среда основните компоненти на електронното управление и демонстрира пред участниците във форума приложението на всеки един от тях с различни средства за електронна идентификация.

Няма как да направим е-управление без надеждни средства за идентификация. Затова до въвеждането на национална схема за електронна идентификация гражданите и бизнесът могат да използват наличните средства за идентификация в електронна среда (квалифициран електронен подпис, ПИН, ПИК и др.), посочи зам.-председателят на ДАЕУ. „Не отговаря на истината твърдението, че българските граждани нямат на разположение средства за електронна идентификация. Но освен тях, изисква се и активно гражданско участие“, апелира Александър Йоловски пред участниците в конференцията.

Заместник-председателят на ДАЕУ демонстрира поддържани от Агенцията и реално функциониращи ключови компоненти на електронното управление: средата за обмен между регистрите RegiX (https://regix-service.egov.bg/); модулите за е-Автентикация и за сигурно електронно връчване (e-Delivery), както и централния компонент на е-управлението за електронни плащания – портала за е-плащания , който функционира като електронен портфейл за гражданите.

Остарялата нормативна база е най-тежката пречка пред ускореното намаляване на административното бреме, на свързването на първичните регистри и служебното предоставяне на информация. Именно т.нар. „специални закони“ изискват от гражданите да носят и да представят лично удостоверения на хартиен носител. „Дори една администрация да има възможност да достъпи съответната информация по служебен път, тя няма правното основание да го направи – това не е дефект на електронното управление, а на правната база, на начина на мислене и на самите „хартиени“ процеси. Това трябва да превъзмогнем колкото можем по-бързо“, коментира Александър Йоловски пред участниците във форума.

„Често постиженията на действащото електронно управление не могат да бъдат усетени от гражданите в техния ежедневен живот. Системите са налични и работят. Гражданите трябва да изискват не само от политиците, но и от администрациите на всички равнища, реално да използват компонентите на електронното управление и да предоставят електронни услуги. Електронното управление работи и други твърдения просто не отговарят на истината“, категоричен бе още Александър Йоловски.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари