fbpx
-1.8 C
София

Как да увеличим живота и ефективността на прахосмукачката си?

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Прахосмукачката е един от най-важните уреди за дома. Освен че се грижи за почистването на дома, тя спестява и много време. Но както тя се грижи за комфорта и уюта, така и ние трябва да положим усилия, за да удължим живота й. По-долу ще откриете няколко ценни съвета, с които това може да стане.

Първо, проверявайте ремъка на прахосмукачката. Той е също толкова важен, колкото и двигателят. Ако ремъкът не задвижва цилиндрите, повечето прахосмукачки няма да почистват изобщо. В случай че ремъкът е гумен, проверявайте го ежемесечно за разкъсвания, стапяне или залепване. Дори да е перманентен, ежемесечната проверка на ремъка е препоръчителна, защото и той се износва с времето.

Второ, проверявайте и сменяйте торбата. Ако използвате прахосмукачка с торба, е важно да й обръщате внимание. Често торбата се препълва, което задръства прахосмукачката и води до прегряване на двигателя. За да не се стига до негативни последици, редовното изпразване и смяна на този елемент е от съществено значение. Препоръчителното количество за това е при напълване на около 2/3 от пълния капацитет на торбата.

Трето, проверявайте, почиствайте и сменяйте филтрите. Дори и да ползвате ръчна прахосмукачка без торба, това далеч не означава, че можете да неглижирате поддръжката й. Този вид прахосмукачки използват по няколко филтъра, за да заместят липсата на торба. Затова ежемесечната проверка и поддръжка на филтрите е от изключително значение. В противен случай, може да се стигне до прегряване на мотора без никакъв ефект от почистването, както и задръстване на други части от прахосмукачката, което може да бъде пагубно за нея. В зависимост от модела, филтрите могат да се почистват, изпират или да са за еднократна употреба, но грижата за тях ще удължи живота на прахосмукачката ви.

Проверявайте и почиствайте четчиците на накрайника. Те вършат толкова работа, колкото и двигателят. Проверявайте ги ежеседмично за косми, конци или влакънца от килими. Това ще им позволи да почистват по-ефективно и по-бързо.

Накрая, но не на последно място, редовно почиствайте прахосмукачката цялостно. Почиствайте всички елементи, които са захабени – помещението на торбата, четчиците, около двигателя и т.н. Прахта се наслоява дори в самия двигател, което съкращава живота му и този на прахосмукачката, така че професионалното им почистване също е препоръчително.

Следвайки тези съвети, почистването на дома ще стане по-лесно, по-бързо и по-ефективно. Погрижете се добре за прахосмукачката си и тя ще се погрижи добре за уюта и комфорта в дома ви.

Платено съобщение


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини