200 ученици участват в състезание по програмиране за 30-годишния юбилей на училището си

0
214

Учениците от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София ще разработват ИТ проекти на тема

„Старо училище, нови технологии“

От 15-ти до 18-ти март в Лабораторния комплекс на София Тех Парк повече от 200 ученици от 8 до 12 клас ще се впуснат в тридневно състезание по програмиране на тема „Старо училище, нови технологии“ (Old School / New Technologies). Четвъртото издание на ученическия хакатон Hack TUES ще отбележи 30-тата годишнина от създаването на уникалното по своята организация Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически универститет – София. 

Официалното откриване на Hack 30xTUES е на 15 март, четвъртък, от 19:00 ч. в Лабораторния комплекс на София Тех Парк. Най-успешните проекти ще бъдат наградени в неделя, 18 март, от 19:00 ч. на същото място.

Хакатонът е състезание за програмиране, в което отбори с три до пет участника за два или три дни създават от нулата свой ИТ проект по зададена тема и го представят пред професионално жури. Тазгодишното издание Hack 30xTUES е най-мащабният до момента ученически хакатон в ТУЕС. Състезанието ще въвлече почти половината настоящи ученици в училището. Те ще бъдат подкрепени от над 40 ИТ професионалисти, които ще са ментори на отборите и членове на журито. Сред тях са както представители на компаниите-партньори на хакатона, така и експерти, завършили училището преди години и преподаватели от ТУЕС. За организацията се грижи екип от около 30 ученици, доброволци и представители на Асоциацията на завършилите ТУЕС.

Hack 30xTUES е уникално събитие не само, защото е организирано изцяло от ученици за ученици, но и защото дава на участниците възможност за изява, незабравими спомени и емоции, и мотивация за развитие. Учениците придобиват нови знания, умения за работа в екип, комуникационни и презентационни умения, както и ценни контакти с ИТ професионалисти.

Спонсори на юбилейното издание Hack 30xTUES са развойният център на SAP в София, SoftServe, TelebidPro, VMware, Dopamine, ScaleFocus, Софтуерен Университет, Accedia, Astea Solutions, Немечек България и Uber Engineering в София. Партньори в организацията на събитието са София Тех Парк, Смартком –  България АД, init Lab, Cloud Balkan и Пирин Спринг.

Всяка година участниците в Hack TUES изненадват журито и менторите си с креативност и умения, развивайки своите смели и сложни идеи. Сред отличените проекти в предишните издания са забавни игри и уеб приложения, проекти за 2D симулация на генетичен алгоритъм, робот, който рисува по зададена картинка цифрови и аналогови схеми, рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, приложение за медицински работници, приложение за синхронизирано изпълнение на песни, игра за насърчаване на физическата активност, автоматизирана оценка на тестове, визуализация на код с блок-схеми и др.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари